Tarta z ciasta fancuskiego ze szparagami
Szparagi chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Dziś troszkę inna wersja, szparagi jako TARTA SEROWO-ŚMIETANOWA.
Kolejne danie szybkie do zrobienia i zawsze pyszne. Nie wymaga kulinarnych umiejętności, wiec polecam każdemu, nawet początkującym kucharzom!!
Potrzebujemy:
- ciasto francuskie prostokątne
- szparagi zielone - u mnie 9 sztuk
- 150g sera tartego mozzarella lub innego
- 200g kwaśnej śmietany lub kremówki
- opcjonalnie szynka szwarcwaldzka lub boczek w plastrach
- 2 jajka
Przygotowanie
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wrzucamy szparagi i gotujemy 2-3 minuty.
Ciastem francuskim wylepiamy blachę 24x24cm, razem z bokami, do wysokości ok 2cm (ja zrobiłam to na papierze od ciasta).
Śmietanę mieszamy z serem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na ciasto. Na wierzch szparagi. Pod masę śmietanowo-serową można też położyć szynkę wędzoną lub boczek w plastrach.
Tarte pieczemy 40 minut w 200°C bez termoobiegu, najlepiej góra-dół. Gotowe!
S M A C Z N E G O !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz