Ciasto czekoladowe z kremem słony karmel i słonecznikiem


Obłędne w smaku, choć wydaje się trudne, robi się szybko i zawsze się udaje. Łapcie proporcje i pieczcie!!

CIASTO

  • 2/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 125g masła
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki śmietany kwaśnej 18%

Jaja ubić z cukrem, zrobić masę czekoladową (rozpuścić masło, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i wystudzić). Dodać do jaj, później suche składniki i śmietanę. Piec w tortownicy, u mnie 23cm, 180°C przez ok 30 minut, do suchego patyczka.

Przekroić na 2 blaty.

SŁONECZNIK

  • 200g słonecznika
  • 70g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka

Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć do zrumienienia, 180°C ok 20 minut. Wystudzić. Pokruszyć.

KREM:

  • 300g serka śmietankowego, typu almette
  • 100ml kremówki 30%
  • 1 puszka, ok 500g, masy kajmakowej
  • 4 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.

Kremówkę ubić, dodać serek, żelatynę, masę kajmakową i miksować na gładką masę. Dodać 2/3 słonecznika.

Do nasączenia ciasta czekoladowego mocną, zwykła herbata.

Układamy

  1. blat ciasta, nasączony
  2. połowa kremu
  3. blat ciasta, nasączony
  4. reszta kremu
  5. pokruszony słonecznik, pozostała część

Na wierzch polewa czekoladowa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60ml kremówki

Kremówkę rozgrzać, dodać i rozpuścić czekoladę. Polać ciasto.

Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba