Ciasto czekoladowe z kremem słony karmel i słonecznikiem
Obłędne w smaku, choć wydaje się trudne, robi się szybko i zawsze się udaje. Łapcie proporcje i pieczcie!!
CIASTO
- 2/3 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 125g masła
- 60g gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki śmietany kwaśnej 18%
Jaja ubić z cukrem, zrobić masę czekoladową (rozpuścić masło, dodać czekoladę i kakao, wymieszać i wystudzić). Dodać do jaj, później suche składniki i śmietanę. Piec w tortownicy, u mnie 23cm, 180°C przez ok 30 minut, do suchego patyczka.
Przekroić na 2 blaty.
SŁONECZNIK
- 200g słonecznika
- 70g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć do zrumienienia, 180°C ok 20 minut. Wystudzić. Pokruszyć.
KREM:
- 300g serka śmietankowego, typu almette
- 100ml kremówki 30%
- 1 puszka, ok 500g, masy kajmakowej
- 4 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Kremówkę ubić, dodać serek, żelatynę, masę kajmakową i miksować na gładką masę. Dodać 2/3 słonecznika.
Do nasączenia ciasta czekoladowego mocną, zwykła herbata.
Układamy
- blat ciasta, nasączony
- połowa kremu
- blat ciasta, nasączony
- reszta kremu
- pokruszony słonecznik, pozostała część
Na wierzch polewa czekoladowa
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60ml kremówki
Kremówkę rozgrzać, dodać i rozpuścić czekoladę. Polać ciasto.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz