Ciasto czekoladowo-maślane ZEBRA
Białka często mi zostają, to od kruchego ciasta, tatara, pączków, faworków czy innych. Mrożę je w pudełku i gdy uzbiera się określona ilość piekę, najczęściej bezy.
Jeśli nie macie zapasów polecam niezawodne białka w butelkach.
No to lecimy z ciachem!
Pamiętajcie 1 białko jaja L waży ok. 35g
CIASTO CZEKOLADOWO MAŚLANE ZEBRA - tortownica 23cm lub mniejsza
- 12 białek
- 250g cukru
- 1k masła, 200g, rozpuszczonego i przestudzonego
- 300g + 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia.
Delikatnie mieszamy naszą pianę z mąką, 200g i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z roztopionym, chłodnym masłem.
Dzielimy na 2 równe części.
Do jednej dodajemy pozostałe 4 łyżki mąki, do drugiej części kakao.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian po łyżce, raz białą, raz ciemną masę.
Pieczemy w ok. 175°C 50minut, do suchego patyczka, góra-dół. Z termoobiegiem 150-160°C.
Polewa:
- 60g czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
Rozpuścić czekoladę w gorącej śmietanie, nie gotować!
Rozsmarować na cieście i zajadać.
U mnie oczywiście znikało jeszcze ciepłe.
Proste, szybkie, pyszne!!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz