Ciasto czekoladowo-maślane ZEBRA


Białka często mi zostają, to od kruchego ciasta, tatara, pączków, faworków czy innych. Mrożę je w pudełku i gdy uzbiera się określona ilość piekę, najczęściej bezy.

Jeśli nie macie zapasów polecam niezawodne białka w butelkach.

No to lecimy z ciachem!

Pamiętajcie 1 białko jaja L waży ok. 35g

CIASTO CZEKOLADOWO MAŚLANE ZEBRA - tortownica 23cm lub mniejsza

  • 12 białek
  • 250g cukru
  • 1k masła, 200g, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 300g + 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia.

Delikatnie mieszamy naszą pianę z mąką, 200g i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z roztopionym, chłodnym masłem.

Dzielimy na 2 równe części.

Do jednej dodajemy pozostałe 4 łyżki mąki, do drugiej części kakao.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian po łyżce, raz białą, raz ciemną masę.

Pieczemy w ok. 175°C 50minut, do suchego patyczka, góra-dół. Z termoobiegiem 150-160°C.

Polewa:

  • 60g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Rozpuścić czekoladę w gorącej śmietanie, nie gotować!

Rozsmarować na cieście i zajadać.

U mnie oczywiście znikało jeszcze ciepłe. 

Proste, szybkie, pyszne!!


Smacznego!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba