Pizza


PIZZA TIME - nie ma lepszego obiadu... tak słyszę co weekend.

Idealna na imprezkę, na obiad, kolację, a nawet zimna na śniadanie :) Nie ma to jak domowa!!!

Zapisujcie, na pewno się przyda!!

  • 600g mąki 00 lub pszennej
  • 350ml cieplej wody
  • 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wszystko dodać do mąki i wyrobić. Zostawić ciasto na 1-2h do wyrośnięcia.

Z tego przepisu wychodzą 3 ok. 30cm pizze.

Ciasto podzielić na trzy części, każda rozciągnąć i użyć dodatków na które macie ochotę.

U mnie na ogół trzy wersje...

1️⃣ Pizza BBQ - sos barbecue, ser mozzarella tarty, filet z kurczaka, w kostkę, podsmażony na oleju z dodatkiem soli, wymieszany z sosem BBQ, kukurydza konserwowa, czerwona cebula w piórka.

2️⃣ Pizza mięsna - oliwa, ser mozzarella tarty, boczek w plastrach pokrojony, szynka świeża, salami, kabanosy, czerwona cebula w piórka, zioła prowansalskie

3️⃣ Pizza moja, na zdjęciu - keczup plus koncentrat pomidorowy, ser tarty mozzarella. Pieczemy. Na górę szynka szwarcwaldzka, pomidorki i rukola.

Pizzę pieczemy ok. 12 minut w 200°C z termoobiegiem. 

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba