Donuty, pączki w białej czekoladzie

Donuty, pączki w białej czekoladzie

Dziś na osłodę dnia zostawiam Wam pomysł na moje słodkie ciasteczka zerowaste donuty w białej czekoladzie.

Padały pytania pod postami z ciastem, co robię z odkrojonej góry biszkoptu. Otóż, tak samo jak z innych suchych ciast i babeczek... lubię je wykorzystać w inny sposób! Tu w formie donutów.

A potrzebujemy do ich przygotowania:

  • foremki silikonowe, kształt dowolny
  • czekolada
  • ciasto
  • nutella lub inne masło orzechowe

Ja swoje donuty zrobilam z muffinek z dodatkiem kakao. Przepis na muffinki na końcu postu.

Czekoladę, u mnie białą, rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać na 1 tabliczkę łyżkę śmietanki kremówki, ale nie trzeba. Jak już będzie płynna wylewamy po troszeczku do foremek silikonowych i rozlewamy cienką warstwę na boki. Można użyć pędzelka do wysmarowania.

Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby czekolada stwardniała.

Ciasto kruszymy w rękach i dodajemy nutellę. Ilość dowolna, ale ważne, by się dobrze kleiło (można dodać także orzechy czy bakalie). Wylepiamy masą nasze foremki, dobrze dociskamy i zalewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Chłodzimy w lodówce, wyciskamy z foremek.

Dekorujemy i gotowe!!

Smacznego 😍


Obiecany przepis na muffiny kakaowe:

SUCHE SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki MINUS  1 łyżka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać

MOKRE:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju

Do suchego wlać mokre. Wymieszać.

Wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, góra-dół, 25 minut🙂

Donuty, pączki w białej czekoladzie


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba