Donuty, pączki w białej czekoladzie
Dziś na osłodę dnia zostawiam Wam pomysł na moje słodkie ciasteczka zerowaste donuty w białej czekoladzie.
Padały pytania pod postami z ciastem, co robię z odkrojonej góry biszkoptu. Otóż, tak samo jak z innych suchych ciast i babeczek... lubię je wykorzystać w inny sposób! Tu w formie donutów.
A potrzebujemy do ich przygotowania:
- foremki silikonowe, kształt dowolny
- czekolada
- ciasto
- nutella lub inne masło orzechowe
Ja swoje donuty zrobilam z muffinek z dodatkiem kakao. Przepis na muffinki na końcu postu.
Czekoladę, u mnie białą, rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać na 1 tabliczkę łyżkę śmietanki kremówki, ale nie trzeba. Jak już będzie płynna wylewamy po troszeczku do foremek silikonowych i rozlewamy cienką warstwę na boki. Można użyć pędzelka do wysmarowania.
Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby czekolada stwardniała.
Ciasto kruszymy w rękach i dodajemy nutellę. Ilość dowolna, ale ważne, by się dobrze kleiło (można dodać także orzechy czy bakalie). Wylepiamy masą nasze foremki, dobrze dociskamy i zalewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Chłodzimy w lodówce, wyciskamy z foremek.
Dekorujemy i gotowe!!
Smacznego 😍
Obiecany przepis na muffiny kakaowe:
SUCHE SKŁADNIKI:
- 2 szkl mąki MINUS 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać
MOKRE:
- 2 jajka
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
Do suchego wlać mokre. Wymieszać.
Wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, góra-dół, 25 minut🙂
Komentarze
Prześlij komentarz