Zupa gulaszowa
Niesamowicie sycąca i pyszna propozycja obiadowa!
Nie należymy do wielbicieli zup, ale są takie, które skradają nasze serca i podniebienia. Do nich możemy śmiało zaliczyć zupę gulaszową!
ZUPA GULASZOWA w mojej wersji jest na ostro. Zawiera sporo mięsa i warzyw. Jest pożywna i trzyma długo.
Jeśli jesteście chętni na moje proporcje proszę bardzo:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.5 selera
- 1 cebula
- 1.3 kg karkówki lub więcej
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 6 ziemniaków
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, opcjonalnie Vegeta.
Marchew, pietruszkę, seler kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Mięso, także pokrojone, podsmażam z cebulką. Tak samo paprykę i pomidory. Wszystko wrzucam do gara, zalewam 2l wody, przyprawiam i duszę prawie do miękkości. Dodaję pokrojone ziemniaki. Gotuję. Na koniec wrzucam fasole i przyprawiam wraz z koncentratem. Ja lubię taką zupkę mocno pikantną. Można dodać zasmażkę z mąki, staram się tego nie robić i odchudzić jak tylko się da.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz