Kurczak z piekarnika i ziemniaki zapiekane


Uwielbiam takie jak ten obiadki, robią się praktycznie same.

Udka z kurczaka, ziemniaki zapiekane, kalafior i ja miałam jeszcze sos czosnkowy. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.

UDKA Z KURCZAKA 

Kurczaka, udka, podudzia, czy nawet skrzydełka myję, solę i smaruję musztardą z wierzchu. Przyprawiam przyprawą do złocistego kurczaka firmy #Kamis i piekę w piekarniku 1 h 15 min, bez termoobiegu, indeks dolny 175°C. Skrzydełka zdecydowanie krócej.

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE

Ziemniaki (ok. 6 dużych sztuk) kroję na części i wrzucam na gotującą wodę. Gotuje 3-4 minuty.

Przygotowuję marynatę:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0.5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 0.5 łyżeczki soli

Mieszam razem z ziemniakami i wstawiam do piekarnika 200°C z termoobiegiem na 30 minut lub razem z kurczakiem na cały czas pieczenia. Warto przewrócić w piekarniku, aby były bardziej chrupiące.

SOS CZOSNKOWY

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba