Kurczak z piekarnika i ziemniaki zapiekane
Uwielbiam takie jak ten obiadki, robią się praktycznie same.
Udka z kurczaka, ziemniaki zapiekane, kalafior i ja miałam jeszcze sos czosnkowy. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.
UDKA Z KURCZAKA
Kurczaka, udka, podudzia, czy nawet skrzydełka myję, solę i smaruję musztardą z wierzchu. Przyprawiam przyprawą do złocistego kurczaka firmy #Kamis i piekę w piekarniku 1 h 15 min, bez termoobiegu, indeks dolny 175°C. Skrzydełka zdecydowanie krócej.
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE
Ziemniaki (ok. 6 dużych sztuk) kroję na części i wrzucam na gotującą wodę. Gotuje 3-4 minuty.
Przygotowuję marynatę:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0.5 łyżeczki soli
Mieszam razem z ziemniakami i wstawiam do piekarnika 200°C z termoobiegiem na 30 minut lub razem z kurczakiem na cały czas pieczenia. Warto przewrócić w piekarniku, aby były bardziej chrupiące.
SOS CZOSNKOWY
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz