Kostka beskidzka
Już długi czas za mną chodziło to ciacho, aż w końcu jest. Polecam je i Wam, bo jest przepyszne!!
KOSTKA BESKIDZKA lub jak niektórzy nazywają alpejska, nie ma wiele wspólnego z ciastem ze znanej cukierni, ale, jak dla mnie, nie ma to jak domowe i jest jeszcze lepsze
Łapcie moje proporcje i do dzieła !! (blacha 35 x 25 cm)
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jaj
- 160g cukru
- 150g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki, ok. 20g kakao (ja dałam miks zwykłego i czarnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół, bez termoobiegu.
Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.
KREM KARMELOWY
- 300g miękkiego masła
- 1p. gotowej masy kajmakowej
- ok.15-20 dag małych bezików, możesz także użyć z własnej produkcji, polecam te beziki
- 100ml ajerkoniaku
Masło rozcieramy na puch, dodajemy powolutku kajmak, cały czas miksując. Lekkim strumieniem wlewamy ajerkoniak i cały czas mieszamy. Beziki kruszymy na drobniejsze, dodajemy do masy, mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopt.
KREM ŚMIETANKOWY
- 800ml kremówki 30%, u mnie, niezmiennie, Piątnica
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 śmietanfixy
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i smietanfixy i chwilę jeszcze miksujemy.
Wykładamy na krem karmelowy.
Można użyć zamiast kremówki gotowego kremu śmietankowego z paczki. Smakuje także obłędnie!
DODATKOWO:
- pół tabliczki mlecznej czekolady
Na krem śmietankowy, starta na tarce o grubych oczkach, czekolada.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!!
Wygląda obłędnie. Z chęcią bym zjadła kawałek i to duży :-)
OdpowiedzUsuń