Kostka beskidzka

Kostka beskidzka

Już długi czas za mną chodziło to ciacho, aż w końcu jest. Polecam je i Wam, bo jest przepyszne!!

KOSTKA BESKIDZKA lub jak niektórzy nazywają alpejska, nie ma wiele wspólnego z ciastem ze znanej cukierni, ale, jak dla mnie, nie ma to jak domowe i jest jeszcze lepsze

Łapcie moje proporcje i do dzieła !! (blacha 35 x 25 cm)

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jaj
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki, ok. 20g kakao (ja dałam miks zwykłego i czarnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół,  bez termoobiegu.

Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.

KREM KARMELOWY

  • 300g miękkiego masła
  • 1p. gotowej masy kajmakowej
  • ok.15-20 dag małych bezików, możesz także użyć z własnej produkcji,  polecam te beziki
  • 100ml ajerkoniaku

Masło rozcieramy na puch, dodajemy powolutku kajmak, cały czas miksując. Lekkim strumieniem wlewamy ajerkoniak i cały czas mieszamy. Beziki kruszymy na drobniejsze, dodajemy do masy, mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopt.

KREM ŚMIETANKOWY

  • 800ml kremówki 30%, u mnie, niezmiennie, Piątnica
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 śmietanfixy

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i smietanfixy i chwilę jeszcze miksujemy.

Wykładamy na krem karmelowy.

Można użyć zamiast kremówki gotowego kremu śmietankowego z paczki. Smakuje także obłędnie!

DODATKOWO:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Na krem śmietankowy, starta na tarce o grubych oczkach, czekolada.

Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba