Szparagi w cieście francuskim

szparagi

Dziś ponadczasowa klasyka,  SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM z szynką szwarcwaldzką i serem, zapiekane. 

Są delikatne, szybkie do zrobienia i zawsze pyszne. Nie wymagają kulinarnych umiejętności wiec polecam każdemu, nawet początkującym kucharzom!!

Potrzebujemy:

  • ciasto francuskie prostokątne
  • szparagi zielone - u mnie 12 sztuk
  • ser tarty mozzarella lub inny
  • szynka szwarcwaldzka lub boczek w plastrach
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wrzucamy szparagi i gotujemy 2-3 minuty.

Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Na każdy kładziemy 1 lub 2 plasterki szynki, ser tarty i dwa szparagi.

Sklejamy dwa boki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, można posypać sezamem jeśli macie.

Pieczemy 20 minut w 200°C bez termoobiegu, najlepiej góra-dół.  Gotowe!

Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i zimno.

S M A C Z N E G O !!!!

Szparagi w cieście francuskim


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba