Szparagi w cieście francuskim
Dziś ponadczasowa klasyka, SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM z szynką szwarcwaldzką i serem, zapiekane.
Są delikatne, szybkie do zrobienia i zawsze pyszne. Nie wymagają kulinarnych umiejętności wiec polecam każdemu, nawet początkującym kucharzom!!
Potrzebujemy:
- ciasto francuskie prostokątne
- szparagi zielone - u mnie 12 sztuk
- ser tarty mozzarella lub inny
- szynka szwarcwaldzka lub boczek w plastrach
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wrzucamy szparagi i gotujemy 2-3 minuty.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Na każdy kładziemy 1 lub 2 plasterki szynki, ser tarty i dwa szparagi.
Sklejamy dwa boki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, można posypać sezamem jeśli macie.
Pieczemy 20 minut w 200°C bez termoobiegu, najlepiej góra-dół. Gotowe!
Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i zimno.
S M A C Z N E G O !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz