Pijana śliwka - ciasto czekoladowe

Pijana śliwka

Ciasto jest przepyszne, delikatne, słodkie, lekko przełamane smakiem śliwki suszonej.

Tak nam zasmakowało, że po 2 tygodniach robiłam kolejne (forma 25x35)

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 220g cukru
  • 75g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 20g kakao

Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać powoli cukier, cały czas miksując. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć delikatnie łyżką.

Wylać na blachę na papier do pieczenia. Piec 35 min 160°C, góra-dół.

Po upieczeniu rzucić z ok. 30cm

KREM CZEKOLADOWY

  • 800ml kremówki 30%
  • 500g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady mlecznej.

Wszystko razem miksujemy, na koniec dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę.

DODATKOWO

  • śliwki suszone, duża garść
  • wódka
  • powidła lub dżem, ja dałam czekośliwkę Łowicz

Śliwki suszone zalewamy alkoholem i odstawiamy na przynajmniej 1h (można zalać wodą)

Biszkopt przekrawamy na dwie części.

Pierwszą nasączamy wodą z cytryną i cukrem. Smarujemy dżemem.

Krem dzielimy na dwie części (w proporcji ok. 1/3 i 2/3)

Śliwki odsączamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mniejszej porcji kremu, mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy i smarujemy pozostałym kremem.

Beza, najlepiej upiec dzień wcześniej

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 2 łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Miksujemy, aż przy rozcieraniu w palcach nie będzie czuć cukru. Dodajemy kakao i mieszamy do dokładnego połączenia, mikserem.

Wykładamy na papier do pieczenia, wielkość troszkę mniejsza niż nasze ciasto.

Pieczemy 2h w 110°C termoobieg. Zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Bezę wykładamy na krem.

Polewamy esy floresy rozpuszczoną czekolada, mleczna lub gorzką (ok.25g czekolady).


Pijana śliwka

Pijana śliwka

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba