Pierogi z mięsem pieczonym
Aby nie było, że tylko słodkościami żyję (choć tak by mi pasowało) dziś zapraszam Was na pyszne PIEROGI Z MIĘSEM PIECZONYM
Został mi kurczak pieczony z piekarnika, postanowiłam spróbować z niego farsz do pierogów. To był strzał w dziesiątkę!!
Zostawiam Wam proporcje, na około 25 sztuk
- 250g mięsa z pałki z kurczaka
- 150g cebuli
- olej, sól, pieprz
Kurczaka piekłam z przyprawami do kurczaka, posolony i posmarowany musztardą. W piekarniku siedział ok 1h 15 minut. Mięsko obrałam, zmieliłam.
Cebulę podsmażyłam na oleju. Zmieliłam. Przyprawy to tylko sól i pieprz. Musi być intensywnie doprawione.
Ciasto na pierogi:
- 700g mąki
- 1 jajko
- 450ml ciepłej wody
Wszystkie składniki dobrze wyrobić.
Do tej ilości farszu użyłam ok 1/3 ciasta.
Blat posypać mąką i rozwałkować. Wycinać kółka, położyć farsz i zakleić. Gotować ok. 3 minut od wypłynięcia.
Ja podałam cebulką zmieszaną z boczkiem.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz