Chałka z nutellą
Klasyczna jest zawsze idealna, ale CHAŁKA Z NUTELLĄ to jest sztos!!
Wygląda super, robi się prosto, smakuje obłędnie! Najlepsza... wiadomo... jeszcze ciepła!
Łapcie przepis i do dzieła
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 70g cukru
- 70g masła
- 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- nutella
Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i świeżych drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku.
Jajko ubić z cukrem.
Wszystko połączyć z mąką i wyrobić (ok.10 minut).
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.
Podzielić na 4 części (utworzy to nam 2 chałki).
FILMIK Z WYKONANIA znajdziecie na moim Instagramie - polecam chałka z nutellą - @fit_grubba
Dwie części rozwałkować na prostokąty.
Każdy posmarować cienko nutellą i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Przekroić rulony po długości na pół. Powstaną nam 4 półwałki ciasta. Obrócić ku górze przekrojoną częścią z nutellą i zaplatać warkocz.
Tak samo przygotować drugą chałeczkę.
Odstawić na kolejne 30 minut.
Chałeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne.
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz