Chałka z nutellą

chałka, nutella, chałka z nutellą

Klasyczna jest zawsze idealna, ale CHAŁKA Z NUTELLĄ to jest sztos!!

Wygląda super, robi się prosto, smakuje obłędnie! Najlepsza... wiadomo... jeszcze ciepła!

Łapcie przepis i do dzieła

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 70g masła
  • 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • nutella

Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i świeżych drożdży.  Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Masło rozpuścić w pozostałym mleku.

Jajko ubić z cukrem.

Wszystko połączyć z mąką i wyrobić (ok.10 minut).

Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.

Podzielić na 4 części (utworzy to nam 2 chałki).

FILMIK Z WYKONANIA znajdziecie na moim Instagramie - polecam  chałka z nutellą - @fit_grubba

Dwie części rozwałkować na prostokąty.

Każdy posmarować cienko nutellą i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Przekroić rulony po długości na pół. Powstaną nam 4 półwałki ciasta. Obrócić ku górze przekrojoną częścią z nutellą i zaplatać warkocz.

Tak samo przygotować drugą chałeczkę.

Odstawić na kolejne 30 minut.

Chałeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne.

S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba