Bananowa chmurka
BANANOWA CHMURKA, inna wersja uwielbianego ciasta z malinami. Jest bardzo delikatna, a słodkości dodaje jej śmietana i beza.
Jeśli ktoś nie lubi bezy możecie ją pominąć i zakończyć na śmietanie, będzie równie pysznie!
Zostawiam moje proporcje.
Zapisujcie, będzie pysznie! (blacha ok. 20x30cm)
CIASTO KRUCHE
- 4 żółtka
- 40g cukru pudru
- 200g mąki pszennej
- 130g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia, ugnieść lub rozwałkować małym wałkiem, szklanką, jak kto woli.
Schłodzić ok 0.5h w lodówce.
Piec ok 20 min lub krócej w 180°C termoobieg, do zezłocenia ciasta.
WARSTWA BANANOWA
- banany przekrojone wzdłuż, u mnie 6 sztuk
- 2 galaretki cytrynowe
- ok. 750 ml szklanki wody
Banany ułożyć na wystudzony cieście i zalać tężejącą już galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego ściągnięcia.
WARSTWA ŚMIETANOWA
- 500ml kremówki, u mnie Piątnica 30%
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystko wrzucić do misy i miksować, aż masa będzie gęsta.
Wyłożyć na galaretkę.
BEZA
- 4 białka pozostałe od kruchego ciasta
- 200g cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałów
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, miksować do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę.
Wyłożyć na papier do pieczenia, wielkość trochę mniej niż dno blachy, beza troszkę urośnie. Posypać płatkami migdałów.
Piec ok 1h w 130°C termoobieg. Zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. Bezę położyć na masę śmietanową.
Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz