Bułeczki dyniowe


Nie mogło ich u mnie zabraknąć.  Zakochałam się w nich gdy tylko je zobaczyłam pierwszy raz!

BUŁECZKI DYNIOWE bardzo delikatne, mięciutkie, pyszne!

Łapcie przepis i pieczcie, nie pożałujecie. Do tego wyglądają jak małe dyńki, mnie zauroczyły, a Ciebie?

Przepis na ok. 12 bułeczek

  • 600g mąki pszennej, u mnie wrocławska typ 500
  • 1 paczka drożdży instant
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 300g pulpy z dyni
  • 60g rozpuszczonego i przestudzonego masła.

Dynie pieczemy ze skórą, bez środka,  180°C ok 45 minut. Studzimy, zdejmujemy że skóry i blendujemy na pulpę.

Wszystkie składniki razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ok 10 minut mikserem z hakiem. Zostawiamy na 1h do wyrośnięcia. Formujemy ok 12 kulek.

Każdą bułeczkę układamy na 3 ułożonych po skosie sznurkach i obwiązujemy na kształt dyni. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180°C góra-dół

Gotowe!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba