Bułeczki dyniowe
Nie mogło ich u mnie zabraknąć. Zakochałam się w nich gdy tylko je zobaczyłam pierwszy raz!
BUŁECZKI DYNIOWE bardzo delikatne, mięciutkie, pyszne!
Łapcie przepis i pieczcie, nie pożałujecie. Do tego wyglądają jak małe dyńki, mnie zauroczyły, a Ciebie?
Przepis na ok. 12 bułeczek
- 600g mąki pszennej, u mnie wrocławska typ 500
- 1 paczka drożdży instant
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 małe łyżeczki soli
- 300g pulpy z dyni
- 60g rozpuszczonego i przestudzonego masła.
Dynie pieczemy ze skórą, bez środka, 180°C ok 45 minut. Studzimy, zdejmujemy że skóry i blendujemy na pulpę.
Wszystkie składniki razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ok 10 minut mikserem z hakiem. Zostawiamy na 1h do wyrośnięcia. Formujemy ok 12 kulek.
Każdą bułeczkę układamy na 3 ułożonych po skosie sznurkach i obwiązujemy na kształt dyni. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180°C góra-dół
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz