Kluski śląskie
Propozycja szybkiego obiadu. KLUSKI ŚLĄSKIE. Pysznie i szybko, czyli idealnie dla zabieganych!
Wbrew pozorom wcale nie są trudne, ani wymagające. Wystarczą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i tyle.
Jak je zrobić?
Ziemniaki ugotować, zmielić, lub podukać, najlepiej jeszcze letnie.
Wyjąć 1/4 i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną.
Dołożyć wyjęte ziemniaki, wbić jajko, posolić do smaku, zagnieść.
Formować małe kuleczki.
Dziurkę zrobić czymkolwiek, ja wykorzystuję końcówkę od pałki do ucierania ciasta (urok długich paznokci)
Gotować w osolonej wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia.
Gotowe!!
Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, polecam!! U mnie na obiadek są z roślinnymi klopsikami z IKEA, które uwielbiam i sosem pieczeniowym ciemnym od Winiary.
Komentarze
Prześlij komentarz