Gwiazda makowa
Piękna dekoracja świątecznego stołu, drożdżowa gwiazda makowa!
Jest pyszna i wcale nie taka trudna do wykonania, zachęcam do przeanalizowania zdjęć poglądowych jak kroić i zawijać, spróbujcie, a będziecie zachwyceni!! Zapewniam!
Składniki na gwiazdę:
- 0.5kg mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 2 jajka
- 180ml mleka
- 50g masła roztopionego
Dodatkowo:
- pół puszki gotowej masy makowej
Ciasto drożdżowe
Zrobić zaczyn, drożdże, cały cukier, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczęło pracować. Jaja roztrzepać. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, w tym wyrośnięty zaczyn i zagniatać ciasto, ok 10 minut. Można ręcznie. Odstawić przykryte ściereczką na 1h.
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części i rozwałkować (cieniutko) na koła.
Kolejno układać, na oryginalnej, czarnej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia:
- ciasto
- masa makowa
- ciasto
- masa makowa
- ciasto
- masa makowa
- ciasto
Boki zostawiamy niewysmarowane makiem.
Na środku zaznaczyć, można za pomocą miseczki, mały okrąg, ponacinać do niego na 16 kawałków.
Wykręcać naprzemiennie sąsiadujące kawałki (jeden prawo, drugi lewo), każdy dwa razy. Posklejać końce i całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok. 30 minut w 180°C góra-dół
Polukrować (woda gorąca + cukier puder).
Udanych wypieków!
Komentarze
Prześlij komentarz