Drożdżówka ze śliwkami
Idealna na jesień, gdy są świeże śliweczki. Można ją zrobić z każdym owocem lub nawet bez.
Zawsze jest pyszna!!
CIASTO:
- 450g mąki tortowej typ 450
- pół szklanki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 200ml lekko ciepłego mleka
- 2 jajka + 1 żółtko
- pół kostki rozpuszczonego i przestudzonego masła, 100g
Przygotować zaczyn: mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki (wszystko bierzemy ze składników na ciasto, nie dobieramy).
Zostawiamy do wyrośnięcia 10-15minut.
Do przesianej mąki dodać jajka, pozostały cukier i zaczyn. Wyrabiać na gładką masę i dodać masło. Wyrabiać jeszcze ok 10 minut. Ja robię to robotem z końcówką do drożdżowego, ale można ręcznie. Ciasto powinno być gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do wyrośnięcia, 1-1,5h.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągnąć (minimum 25x25 cm).
Można położyć owoce, u mnie śliwki.
Przygotować kruszonkę. W tym czasie ciasto jeszcze troszkę nam urośnie.
KRUSZONKA:
- 50g zimnego masła
- 50g cukru
- 70g mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść, aby się połączyły i powstały kruszonkowe grudki.
Ciasto posmarować letnim mlekiem i obsypać obficie kruszonką.
Piec ok 45 minut góra dół w 180°C, lub 160°C z termoobiegiem.
Można polukrować.
Najlepiej smakuje do herbatki albo kawki gorąca, uwaga, uzależnia.
Jeśli zostanie do następnego dnia jest też idealna.
Komentarze
Prześlij komentarz