Drożdżówka ze śliwkami


Idealna na jesień, gdy są świeże śliweczki. Można ją zrobić z każdym owocem lub nawet bez.

Zawsze jest pyszna!!

CIASTO:

  • 450g mąki tortowej typ 450
  • pół szklanki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 200ml lekko ciepłego mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • pół kostki rozpuszczonego i przestudzonego masła, 100g

Przygotować zaczyn: mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki (wszystko bierzemy ze składników na ciasto, nie dobieramy).

Zostawiamy do wyrośnięcia 10-15minut.

Do przesianej mąki dodać jajka,  pozostały cukier i zaczyn. Wyrabiać na gładką masę i dodać masło. Wyrabiać jeszcze ok 10 minut. Ja robię to robotem z końcówką do drożdżowego, ale można ręcznie. Ciasto powinno być gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do wyrośnięcia, 1-1,5h.

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągnąć (minimum 25x25 cm).

Można położyć owoce, u mnie śliwki.

Przygotować kruszonkę. W tym czasie ciasto jeszcze troszkę nam urośnie.

KRUSZONKA:

  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 70g mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść, aby się połączyły i powstały kruszonkowe grudki.

Ciasto posmarować letnim mlekiem i obsypać obficie kruszonką.

Piec ok 45 minut góra dół w 180°C, lub 160°C z termoobiegiem.

Można polukrować.

Najlepiej smakuje do herbatki albo kawki gorąca, uwaga, uzależnia.

Jeśli zostanie do następnego dnia jest też idealna.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba