Placuszki z cukinii


Polecam na obiadek, pyszne i delikatne placuszki z cukinii i ziemniaka. Jestem nimi zauroczona

Mogę je jeść choćby codziennie.

A oto moje proporcje:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pietruszka, natka, pokrojona
  • sól, pieprz

Cukinię ścieram na dużych oczkach, ziemniaka jak najdrobniej. Cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Odlewam nadmiar wody, dodaję mąkę, jajo i pietruszkę, przyprawy. Smażę na oleju z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podaje razem z sosem czosnkowym.

SOS CZOSNKOWY

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku, lub więcej,  wg uznania, przez praskę
  • koperek, sól, pieprz

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba