Placuszki z cukinii
Polecam na obiadek, pyszne i delikatne placuszki z cukinii i ziemniaka. Jestem nimi zauroczona
Mogę je jeść choćby codziennie.
A oto moje proporcje:
- 1 średnia cukinia
- 1 duży ziemniak
- pół cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- pietruszka, natka, pokrojona
- sól, pieprz
Cukinię ścieram na dużych oczkach, ziemniaka jak najdrobniej. Cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Odlewam nadmiar wody, dodaję mąkę, jajo i pietruszkę, przyprawy. Smażę na oleju z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podaje razem z sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku, lub więcej, wg uznania, przez praskę
- koperek, sól, pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz