Ciasteczka maślano-piernikowe
Maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Często je robię, w różnych wersjach. Teraz z dodatkiem przyprawy do piernika.
Ciasteczka są bardzo uniwersalne, można formować różne kształty i smaki wg uznania. Tu z kakao i wspomnianą przyprawą, polane odrobiną gorzkiej czekolady
Przepis:
- 350g mąki
- 150g cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła, 200g
- 1 jajko L
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Ciasto zagnieść w jednolitą masę, rozwałkować (pięknie wyglądają z odciśniętym wzorkiem) i wycinać ciasteczka. Można użyć też wyciskarki do ciastek.
Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C termoobieg.
Polewa to gorzka czekolada 60g i 3 łyżki kremówki. Rozgrzać śmietanę, wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Lekko schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć delikatnie końcówkę i polewać ciasteczka.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz