Ciasteczka maślano-piernikowe


Maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Często je robię, w różnych wersjach. Teraz z dodatkiem przyprawy do piernika.

Ciasteczka są bardzo uniwersalne, można formować różne kształty i smaki wg uznania. Tu z kakao i wspomnianą przyprawą, polane odrobiną gorzkiej czekolady

Przepis:

  • 350g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła, 200g
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Ciasto zagnieść w jednolitą masę, rozwałkować (pięknie wyglądają z odciśniętym wzorkiem) i wycinać ciasteczka. Można użyć też wyciskarki do ciastek.

Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C termoobieg.

Polewa to gorzka czekolada 60g i 3 łyżki kremówki. Rozgrzać śmietanę, wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Lekko schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć delikatnie końcówkę i polewać ciasteczka.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba