Karpatka
Nie wszystko robię zawsze od podstaw. Łapcie przepis, idzie szybko i bez kłopotu, ciasto domowe, krem sklepowy, duet idealny
Karpatka, ciasto:
- 250ml wody
- 125g masła
- 160 mąki pszennej
- 5 jaj
Wodę z masłem gotujemy. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Masa musi być zwarta i odchodzić od ścianek naczynia. Studzimy. Przekładamy do misy miksera i wbijamy kolejno jajka. Miksujemy do idealnego połączenia się.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka ok 25 x 35 cm.
Pieczemy każdą oddzielnie w 200°C przez około 30 minut góra-dół.
Studzimy.
Krem, użyłam gotowca do karpatki, przygotowujemy zgodnie z zapisem na opakowaniu. Kładziemy na płat ciasta, przykrywamy drugim i obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz