Karpatka


Nie wszystko robię zawsze od podstaw. Łapcie przepis, idzie szybko i bez kłopotu, ciasto domowe, krem sklepowy, duet idealny

Karpatka, ciasto:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 160 mąki pszennej
  • 5 jaj

Wodę z masłem gotujemy. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Masa musi być zwarta i odchodzić od ścianek naczynia. Studzimy. Przekładamy do misy miksera i wbijamy kolejno jajka. Miksujemy do idealnego połączenia się.

Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka ok 25 x 35 cm.

Pieczemy każdą oddzielnie w 200°C przez około 30 minut góra-dół.

Studzimy.

Krem, użyłam gotowca do karpatki, przygotowujemy zgodnie z zapisem na opakowaniu. Kładziemy na płat ciasta, przykrywamy drugim i obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba