Ciasto czekoladowe z kremem chałwowym


Może trochę z tym ciachem roboty, ale warto. Wszystko można rozłożyć na kilka dni, na koniec kremy, poskładać i gotowe.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZIKAMI I KREMEM CHAŁWOWYM

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać suche składniki I delikatnie połączyć. Piec na blaszce 35x25cm ok 25 minut, czasem krócej, do suchego patyczka, ustawienie piekarnika dowolne.

Biszkopt przekrawamy na dwie części.

KREM CZEKOLADOWY:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250g masła

Jajka ubić na parze z cukrem, dodać kakao I czekoladę. Miksować aż się rozpuści. Wystudzić, połączyć z masłem.

BEZIKI znajdziecie tutaj Beziki

KREM CHAŁWOWY:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300g chałwy waniliowej
  • 350g masła

Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki zimnego mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i wlać jajka. Zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć z masą jajeczną i chałwą.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 200g czekolady mlecznej
  • 200ml śmietany 30%

Podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady, nie gotować.

Układać warstwy:

  1. Biszkopt kakaowy
  2. Krem czekoladowy
  3. Małe beziki
  4. Krem chałwowy
  5. Biszkopt, druga warstwa
  6. Polewa czekoladowa

 Niestety ne jest fit, ale warto czasem zgrzeszyć!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba