Ciasto czekoladowe z kremem chałwowym
Może trochę z tym ciachem roboty, ale warto. Wszystko można rozłożyć na kilka dni, na koniec kremy, poskładać i gotowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZIKAMI I KREMEM CHAŁWOWYM
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodać suche składniki I delikatnie połączyć. Piec na blaszce 35x25cm ok 25 minut, czasem krócej, do suchego patyczka, ustawienie piekarnika dowolne.
Biszkopt przekrawamy na dwie części.
KREM CZEKOLADOWY:
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 100g gorzkiej czekolady
- 250g masła
Jajka ubić na parze z cukrem, dodać kakao I czekoladę. Miksować aż się rozpuści. Wystudzić, połączyć z masłem.
BEZIKI znajdziecie tutaj Beziki
KREM CHAŁWOWY:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 300g chałwy waniliowej
- 350g masła
Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki zimnego mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i wlać jajka. Zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć z masą jajeczną i chałwą.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200g czekolady mlecznej
- 200ml śmietany 30%
Podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady, nie gotować.
Układać warstwy:
- Biszkopt kakaowy
- Krem czekoladowy
- Małe beziki
- Krem chałwowy
- Biszkopt, druga warstwa
- Polewa czekoladowa
Niestety ne jest fit, ale warto czasem zgrzeszyć!
Komentarze
Prześlij komentarz