Paszteciki z kapustą i grzybami


PASZTECIKI z ciasta krucho-drożdżowego, farsz to kapusta kiszona i grzyby.  Pyszna, świąteczna klasyka!

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ciasto, na ok. 30 sztuk

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 20g świeżych drożdży
  • 70g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
  • 0.5 łyżeczki soli

Farsz

  • 50g suszonych leśnych grzybów
  • 500g kapusty kiszonej
  • 100g masła
  • 1 cebulka średnia
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, ok pół godziny.

Kapustę gotujemy w wodzie, ok 45 minut. Wszystko studzimy i drobno kroimy.

Cebulkę, w drobną kostkę, delikatnie szklimy na maśle. Wlewamy do kapusty z grzybami, mieszamy, doprawimy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę siekamy na blacie kuchennym z masłem, dodajemy żółtko, sól, śmietanę i pokruszone droższe. Jak zacznie się łączyć wyrabiamy krótko rękami i wkładamy w folię, chłodzimy w lodówce ok. 1h.

Ciasto wykładamy na folię spożywcza, przykrywamy drugą i rozwałkowujemy na prostokąt, cieniutko, ok 3 mm.

Przy dłuższym boku wykładamy farsz, po obu stronach, zwijamy każdą stronę do środka, przecinamy i kroimy na paszteciki, ok. 3 cm szerokości.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy sezamem.

Pieczemy ok. 20 minut, 180°C termoobieg,  do zazłocenia.

Paszteciki można zamrozić.

Polecam, są przepyszne!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba