Paszteciki z kapustą i grzybami
PASZTECIKI z ciasta krucho-drożdżowego, farsz to kapusta kiszona i grzyby. Pyszna, świąteczna klasyka!
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Ciasto, na ok. 30 sztuk
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 żółtko
- 20g świeżych drożdży
- 70g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
- 0.5 łyżeczki soli
Farsz
- 50g suszonych leśnych grzybów
- 500g kapusty kiszonej
- 100g masła
- 1 cebulka średnia
- sól, pieprz do smaku
Grzyby dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, ok pół godziny.
Kapustę gotujemy w wodzie, ok 45 minut. Wszystko studzimy i drobno kroimy.
Cebulkę, w drobną kostkę, delikatnie szklimy na maśle. Wlewamy do kapusty z grzybami, mieszamy, doprawimy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę siekamy na blacie kuchennym z masłem, dodajemy żółtko, sól, śmietanę i pokruszone droższe. Jak zacznie się łączyć wyrabiamy krótko rękami i wkładamy w folię, chłodzimy w lodówce ok. 1h.
Ciasto wykładamy na folię spożywcza, przykrywamy drugą i rozwałkowujemy na prostokąt, cieniutko, ok 3 mm.
Przy dłuższym boku wykładamy farsz, po obu stronach, zwijamy każdą stronę do środka, przecinamy i kroimy na paszteciki, ok. 3 cm szerokości.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 20 minut, 180°C termoobieg, do zazłocenia.
Paszteciki można zamrozić.
Polecam, są przepyszne!!
Komentarze
Prześlij komentarz