Pierogi z jagodami
PIEROGI Z JAGODAMI - ja uwielbiam, z każdym owocem, może dlatego, bo kocham słodkości!
Do tej pory nie cierpiałam ich robić, teraz, robiąc niewielkie ilości, mogę lepić często. Wpadła wersja z jagodami dla mnie i ruskie dla mojej połówki.
Przepis na ruskie znajdziecie także na blogu. Tu skupiłam się na jagodowych cudeńkach.
Zostawiam Wam moje proporcje. Ciasto jest bardzo delikatne, pierożki są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Szczerze polecam, nie zamienię go na żadne inne.
Łapcie przepis:
PIEROGI:
- 700g mąki
- 1 jajko
- 450ml ciepłej wody
- 3 łyżki rozpuszczonego masła (wcześniej nie dodawałam, w sumie, chyba, nie czuję różnicy)
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Blat posypać mąką i rozwałkować. Wycinać kółka, położyć jagody i zakleić.
Gotować ok 3 minut od wypłynięcia.
Zrobiłam nawet koronkę na około, już dużo lepiej już mi wychodzi. Praktyka czyni mistrza ;)
Komentarze
Prześlij komentarz