Pierogi z jagodami


PIEROGI Z JAGODAMI - ja uwielbiam, z każdym owocem, może dlatego, bo kocham słodkości!

Do tej pory nie cierpiałam ich robić, teraz, robiąc niewielkie ilości, mogę lepić często. Wpadła wersja z jagodami dla mnie i ruskie dla mojej połówki.

Przepis na ruskie znajdziecie także na blogu. Tu skupiłam się na jagodowych cudeńkach.

Zostawiam Wam moje proporcje.  Ciasto jest bardzo delikatne, pierożki są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Szczerze polecam, nie zamienię go na żadne inne.

Łapcie przepis:

PIEROGI:

  • 700g mąki
  • 1 jajko
  • 450ml ciepłej wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła (wcześniej nie dodawałam, w sumie, chyba, nie czuję różnicy)

Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Blat posypać mąką i rozwałkować. Wycinać kółka, położyć jagody i zakleić.

Gotować ok 3 minut od wypłynięcia.

Zrobiłam nawet koronkę na około, już dużo lepiej już mi wychodzi. Praktyka czyni mistrza ;)

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba