Domowa granola


Próbowaliście własnej DOMOWEJ GRANOLI? Jeśli nie, może dacie się namówić?

Jako miłośnik słodkości polecam bardzo. Wiem, co jem i z pewnością będzie zdrowiej i lżej, czyli... idealnie!

Składniki:

250g płatków owsianych górskich

1 szklanka miksu migdałów całych,  migdałów w płatkach, ziaren dyni i słonecznika

1/3 szkl orzechów włoskich

1/3 szkl orzechów nerkowca

1/3szklanki rodzynek

trochę jagód goi, u mnie łyżka, bo tyle mi zostało

5 śliwek suszonych, drobno pokrojonych

5 daktyli drobno pokrojonych

3 łyżki syropu klonowego

3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego

1/3 szklanki herbaty mocnej

Wszystko razem wymieszaj. Piecz w piekarniku przez ok 25 minut, 100°C termoobieg, do wysuszenia. Po tym czasie zostawić w wyłączonym, zamkniętymi piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Ja do pieczenia wrzuciłam też owoce, można dodać je na koniec, wtedy będą bardziej miękkie, ale mi taka wersja smakuje wyśmienicie. Podczas suszenia należy pamiętać o przemieszaniu co jakiś czas.

Polecam dodać także skórkę z pomarańczy. Tej u mnie zabrakło, niestety. A tak naprawdę można dać każdy dodatek, podstawą są płatki owsiane, mogą być także bezglutenowe.

Domowa granola gotowa, zapach na całą kuchnię!

Nic tylko zdrowo jeść!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba