Domowa granola
Próbowaliście własnej DOMOWEJ GRANOLI? Jeśli nie, może dacie się namówić?
Jako miłośnik słodkości polecam bardzo. Wiem, co jem i z pewnością będzie zdrowiej i lżej, czyli... idealnie!
Składniki:
250g płatków owsianych górskich
1 szklanka miksu migdałów całych, migdałów w płatkach, ziaren dyni i słonecznika
1/3 szkl orzechów włoskich
1/3 szkl orzechów nerkowca
1/3szklanki rodzynek
trochę jagód goi, u mnie łyżka, bo tyle mi zostało
5 śliwek suszonych, drobno pokrojonych
5 daktyli drobno pokrojonych
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
1/3 szklanki herbaty mocnej
Wszystko razem wymieszaj. Piecz w piekarniku przez ok 25 minut, 100°C termoobieg, do wysuszenia. Po tym czasie zostawić w wyłączonym, zamkniętymi piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Ja do pieczenia wrzuciłam też owoce, można dodać je na koniec, wtedy będą bardziej miękkie, ale mi taka wersja smakuje wyśmienicie. Podczas suszenia należy pamiętać o przemieszaniu co jakiś czas.
Polecam dodać także skórkę z pomarańczy. Tej u mnie zabrakło, niestety. A tak naprawdę można dać każdy dodatek, podstawą są płatki owsiane, mogą być także bezglutenowe.
Domowa granola gotowa, zapach na całą kuchnię!
Nic tylko zdrowo jeść!!
Komentarze
Prześlij komentarz