Steki z kalafiora
Steki z kalafiora robiłam już kiedyś i zakochałam się w nich. Kotleciki z pietruszką, pieczarkami i serem mozzarella.
Łapcie przepis i do dzieła😊
Kalafior kroję na plastry, ok 1.5cm grubości. Smaruję oliwą, można użyć oliwy w sprayu, solę i pieprzę.
Piekę w nagrzanym piekarniku 180-200°C ok. 30 minut.
Na patelni, na oleju, podsmażam pieczarki pokrojone na plastry. Przyprawiam solą i pieprzem.
Kalafior wyjmuję z piekarnika, posypuję natką pietruszki. Jestem pietruszkomaniakiem🤪 na to pieczarki i tarty ser mozzarella lub inny, wg uznania.
Wstawiam do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Gotowe!
Ja zajadałam jeszcze z sosem czosnkowym, zestaw taki jest pyszny, więc i tu sosik przypomnę...
SOS CZOSNKOWY:
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżka majonezu
- 3 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz
Można dodać też koperek.
Częstujcie się! Steki z kalafiora do doskonała propozycja nie tylko dla wege!
Komentarze
Prześlij komentarz