Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora robiłam już kiedyś i zakochałam się w nich. Kotleciki z pietruszką, pieczarkami i serem mozzarella.

Łapcie przepis i do dzieła😊

Kalafior kroję na plastry, ok 1.5cm grubości. Smaruję oliwą, można użyć oliwy w sprayu, solę i pieprzę.

Piekę w nagrzanym piekarniku 180-200°C ok. 30 minut.

Na patelni, na oleju, podsmażam pieczarki pokrojone na plastry. Przyprawiam solą i pieprzem.

Kalafior wyjmuję z piekarnika, posypuję natką pietruszki. Jestem pietruszkomaniakiem🤪 na to pieczarki i tarty ser mozzarella lub inny, wg uznania.

Wstawiam do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Gotowe!

Ja zajadałam jeszcze z sosem czosnkowym, zestaw taki jest pyszny, więc i tu sosik przypomnę...

SOS CZOSNKOWY:

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Można dodać też koperek.

Częstujcie się! Steki z kalafiora do doskonała propozycja nie tylko dla wege!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba