Ślimaczki drożdzowe


DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE- poezja

Łapcie proporcje i do dzieła.

Smak zachwyca!

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 70g masła
  • 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
  • szczypta soli

Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Masło rozpuścić w pozostałym mleku.

Jajko ubić z cukrem.

Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.

Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h.

MASA

  • 100g miękkiego masła
  • 40g kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75g cukru, można użyć puder

Wszystko połączyć, najlepiej ręką.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą.  Składamy na pół wg dłuższej krawędzi. Tniemy na paseczki ok 2cm. Wykręcamy każdy i zawijamy w supełek. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w 170°C termoobieg ok 15 minut.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba