Ślimaczki drożdzowe
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE- poezja
Łapcie proporcje i do dzieła.
Smak zachwyca!
Ciasto drożdżowe
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 70g cukru
- 70g masła
- 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku.
Jajko ubić z cukrem.
Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h.
MASA
- 100g miękkiego masła
- 40g kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75g cukru, można użyć puder
Wszystko połączyć, najlepiej ręką.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą. Składamy na pół wg dłuższej krawędzi. Tniemy na paseczki ok 2cm. Wykręcamy każdy i zawijamy w supełek. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 170°C termoobieg ok 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz