Pasztet z cukinii
Doskonały wege pasztet - z cukinii, jak dla mnie świetna alternatywa dla mięsnego!
Jest bardzo delikatny i treściwy, Idealny na obiad i przekąskę.
Proporcje:
1kg cukinii, startej na tarce o grubych oczkach i mocno odciśniętym z soku
- 2 marchewki, starte także na grubych oczkach
- 4 jajka
- 2 cebule, w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku, przez praskę
- ponad 1 szklanka bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka słodka.
Wszystko dobrze wymieszane i w keksówce zapiekane przez 1h 15 min w 180°C.
Pamiętajcie, aby dobrze odcisnąć sok z cukinii, nie może pływać ;)
Pasztet wychodzi bardzo fajnie wilgotny.
Dałam mega dużo pieprzu i chilli, lubię jak jest ogień.
Smak... bajka🤩
Po ostudzeniu wstawiamy i trzymamy go w lodówce. Doskonale smakuje na ciepło jak i zimno.
POLECAM!!!
Komentarze
Prześlij komentarz