Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i serem pleśniowym

łosoś w cieście francuskim

Dziś coś na wytrawnie... szybka propozycja obiadowa! Szpinak, łosoś, ser pleśniowy i ciasto francuskie.

Lubicie łososia? Ja uwielbiam i robię na wiele sposobów, ale ten to chyba mój ulubiony 😁

Łapcie przepis i próbujcie:

Potrzebujemy:

  • 1 ciasto francuskie, prostokątne
  • łosoś świeży
  • kilka plasterków sera pleśniowego, można pominąć, jeśli za nim nie prepadacie. Dodaje ostrości 😉
  • 2 garście szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, olej

Szpinak podsmażam z drobno posiekanym czosnkiem, na oleju, daję szczyptę soli.

Świeży do czasu zredukowania objętości, mrożony, do wyparowania wody.

Łososia kroję na dwa podłużne plastry, bez skóry. Sól, pieprz.

Ciasto francuskie na pół.

Na każdym kawałku ciasta układam Szpinak, na to łososia i plasterki sera, patrz zdjęcia.

Boki ciasta nakrawam w paseczki i naprzemiennie przykrywam nimi łososia, raz z prawej, raz z lewej.

Smaruję rozkłóconym jajkiem i piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut.

Smacznego!!

łosoś w cieście francuskim


łosoś w cieście francuskim

łosoś w cieście francuskim




Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba