Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i serem pleśniowym
Dziś coś na wytrawnie... szybka propozycja obiadowa! Szpinak, łosoś, ser pleśniowy i ciasto francuskie.
Lubicie łososia? Ja uwielbiam i robię na wiele sposobów, ale ten to chyba mój ulubiony 😁
Łapcie przepis i próbujcie:
Potrzebujemy:
- 1 ciasto francuskie, prostokątne
- łosoś świeży
- kilka plasterków sera pleśniowego, można pominąć, jeśli za nim nie prepadacie. Dodaje ostrości 😉
- 2 garście szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, olej
Szpinak podsmażam z drobno posiekanym czosnkiem, na oleju, daję szczyptę soli.
Świeży do czasu zredukowania objętości, mrożony, do wyparowania wody.
Łososia kroję na dwa podłużne plastry, bez skóry. Sól, pieprz.
Ciasto francuskie na pół.
Na każdym kawałku ciasta układam Szpinak, na to łososia i plasterki sera, patrz zdjęcia.
Boki ciasta nakrawam w paseczki i naprzemiennie przykrywam nimi łososia, raz z prawej, raz z lewej.
Smaruję rozkłóconym jajkiem i piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz