Dewolaje z masłem

Dewolaje


Dziś zapraszam Was na obiadek typowo mięsny! 

Uwielbiam dewolaje. Wszyscy w domu bardzo je lubią, co u mnie zdarza się naprawdę rzadko ;)

Polecam i Wam! Można zrobić z różnymi dodatkami, ale jak dla mnie, właśnie te z samym masełkiem, są najlepsze!!

Wyzwaniem jedynie jest delikatne rozbicie fileta z kurczaka, aby roztopione masełko nie wyciekło.
Pamiętajcie... woreczek foliowy to nasz przyjaciel. Zawsze kładę go na płaskim płacie fileta i to przez niego rozbijam.

Jak zrobić pyszne kotleciki...
Potrzebujemy:
  • filet z kurczaka w całym plastrach (kawałki trudniej skleic)
  • sól
  • masło
  • panierka (mąka, jajko, bułka tarta)
  • olej do smażenia
Filet rozbijam delikatnie, boki bardzo cieniutko, aby ładnie się skleiły, środek może być grubszy. Solę. Na środku układam kawałek zimnego masła, zwijam w roladę. Panieruję, najpierw mąka, która pieknie skleja mięsko dociskamy i kształtujemy nasze sztuki, później jajko i bułka tarta.
Smażę na małym ogniu w głębokim oleju około 10 minut.
Smacznego!


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba