Sernik tradycyjny


Przepis jest w domu od pokoleń. Jak dla mnie nr 1 wśród serników.

TRADYCYJNY SERNIK z rodzynkami i lukrem. 

Przepis:

  • 1,5 kg twarogu,
  • 6-8 jaj, w zależności od wielkości,
  • 1 kostka tłuszczu, u mnie Kasia 250g, można użyć masło
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 olejek cytrynowy,
  • rodzynki, ilość dowolna, jak kto lubi.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka (białka na pianę), budynie śmietankowe (sam proszek) oraz olejek i sparzone rodzynki. Twaróg zemleć (jeden raz) i stopniowo dodawać do masy.

Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową.

Wyłożyć na blachę (u mnie mała prostokątna 25x35cm, może być też duża tortownica 28-29cm) i piec ponad 1 godzinę, 160°C, indeks dolny, bez termoobiegu.

Myślę, że śmiało można zrobić z niego wersję bezglutenową, zastępując budynie opcją glufree.

LUKIER tu to nic innego jak cukier puder zmieszany z gorącą wodą i odrobiną soku z cytryny. Musi być płynny i gęsty. Smaruję go nożem.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba