Sernik tradycyjny
Przepis jest w domu od pokoleń. Jak dla mnie nr 1 wśród serników.
Przepis:
- 1,5 kg twarogu,
- 6-8 jaj, w zależności od wielkości,
- 1 kostka tłuszczu, u mnie Kasia 250g, można użyć masło
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 olejek cytrynowy,
- rodzynki, ilość dowolna, jak kto lubi.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka (białka na pianę), budynie śmietankowe (sam proszek) oraz olejek i sparzone rodzynki. Twaróg zemleć (jeden raz) i stopniowo dodawać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą twarogową.
Wyłożyć na blachę (u mnie mała prostokątna 25x35cm, może być też duża tortownica 28-29cm) i piec ponad 1 godzinę, 160°C, indeks dolny, bez termoobiegu.
Myślę, że śmiało można zrobić z niego wersję bezglutenową, zastępując budynie opcją glufree.
LUKIER tu to nic innego jak cukier puder zmieszany z gorącą wodą i odrobiną soku z cytryny. Musi być płynny i gęsty. Smaruję go nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz