Drożdżówka z rabarbarem
DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM, smak dzieciństwa!
Jak dla mnie jest idealna.
CIASTO:
- 450g mąki tortowej typ 450 lub pszennej
- pół szklanki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 200ml lekko ciepłego mleka
- 2 żółtka + 1 jajko
- 100g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Przygotować zaczyn: mleko, drożdże, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki (wszystko bierzemy ze składników na ciasto, nie dobieramy).
Zostawiamy do wyrośnięcia 10-15minut.
Do przesianej mąki dodać jajka, pozostały cukier i zaczyn. Wyrabiać na gładką masę i dolewać partiami masło. Wyrabiać jeszcze ok 10 minut. Ja robię to robotem z końcówką do drożdżowego, ale można ręcznie. Ciasto powinno być gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, 1-1,5h, przykryć ściereczką.
Uformować kulkę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (minimum 25cm).
Ja rozciągnęłam tym razem na blasze 25x35cm, stąd jest niska, ale taka idealna do ugryzienia.
Przygotować kruszonkę. W tym czasie ciasto jeszcze troszkę nam urośnie.
KRUSZONKA:
- 50g zimnego masła
- 50g cukru
- 70g mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść, aby się połączyły i powstały kruszonkowe grudki.
Rabarbar wcześniej obrać z nici, pokroić na małe kawałki i zasypać cukrem, aby puścił sok.
Ciasto posmarować letnim mlekiem, położyć owoce i obsypać obficie kruszonką.
Z soku i reszty, która mi została, z dodatkiem wody ugotowałam kompot, 5 minut gotowania i jest pysznie😁
Drożdżówkę piec ok 45 minut, góra-dół w 180°C, lub 150-160°C z termoobiegiem, do suchego patyczka.
Można polukrować.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz