Drożdżówka z rabarbarem


DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM, smak dzieciństwa!

Jak dla mnie jest idealna.

CIASTO:

  • 450g mąki tortowej typ 450 lub pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 200ml lekko ciepłego mleka
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 100g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Przygotować zaczyn: mleko,  drożdże, 1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki (wszystko bierzemy ze składników na ciasto,  nie dobieramy).

Zostawiamy do wyrośnięcia 10-15minut.

Do przesianej mąki dodać jajka,  pozostały cukier i zaczyn. Wyrabiać na gładką masę i dolewać partiami masło. Wyrabiać jeszcze ok 10 minut. Ja robię to robotem z końcówką do drożdżowego, ale można ręcznie. Ciasto powinno być gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, 1-1,5h, przykryć ściereczką.

Uformować kulkę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (minimum 25cm).

Ja rozciągnęłam tym razem na blasze 25x35cm, stąd jest niska, ale taka idealna do ugryzienia.

Przygotować kruszonkę. W tym czasie ciasto jeszcze troszkę nam urośnie.

KRUSZONKA:

  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 70g mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść, aby się połączyły i powstały kruszonkowe grudki.

Rabarbar wcześniej obrać z nici, pokroić na małe kawałki i zasypać cukrem, aby puścił sok.

Ciasto posmarować letnim mlekiem, położyć owoce i obsypać obficie kruszonką.

Z soku i reszty, która mi została, z dodatkiem wody ugotowałam kompot, 5 minut gotowania i jest pysznie😁

Drożdżówkę piec ok 45 minut, góra-dół w 180°C, lub 150-160°C z termoobiegiem, do suchego patyczka.

Można polukrować.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba