Sernik na białkach


Pyszniutki, delikatny, niesamowicie puszysty, to kolejna moja propozycja na wykorzystanie białek.

Jest idealny, można go robić zarówno na jasnym jak i ciemnym spodzie.

Jeśli macie nadmiar białek wykorzystajcie je właśnie w ten sposób (ja mrożę, jeśli uzbieram ile trzeba, korzystam).

A jeśli nie macie białek, jak ja obecnie,  polecam niezawodne, płynne białka. 

A teraz serniczek, kto się skusi?

Zapisujcie - blacha 25x35 cm

KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g zimnego masła
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia i wylepić nim dno.

1/3 ciasta zamrozić.

MASA SEROWA:

  • 1kg twarogu z wiaderka, u mnie niezmiennie Piątnica
  • 12 białek = 420g płynnych białek 
  • 2 x 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany, 200g
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Łączymy ser, 150g cukru, cukier wanilinowy, śmietanę, mąkę. Miksujemy na jednolitą masę i dodajemy powoli rozpuszczone masło.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy 150g cukru i miksujemy, aż się rozpuści. Do białka dodajemy masę twarogową i mieszamy delikatnie.

Uwaga!!! Duża micha potrzebna!!

Masę wylewamy na naszą blachę, wyrównujemy i na tarce o dużych oczkach ścieramy, zamrożone już, ciemne ciasto.

Pieczemy w 180°C góra-dół, bez termoobiegu ok 1h 20 minut. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Ja podałam lukrem. Można posypać cukrem pudrem lub zajadać bez dodatków.

Smacznego!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba