Sernik z brzoskwiniami


Dziś do kawusi proponuję SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - delikatny, słodki, bajeczny!

Serniczek z pożółkłych już kartek jest w domu odkąd pamiętam, trochę go zmodyfikowałam, zapisujcie i pieczcie, nie zawiedziecie się na pewno❤

SERNIK Z BRZSKWINIAMI (przepis na prostokątną blachę 25x35cm)

C I A S T O   K R U C H E

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka smalcu
  • 0.5 olejku śmietankowego

Wyrobić kruche ciasto, schłodzić. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, resztę zamrozić. Piec ok 15 min w 180°C termoobieg.

M A S A   S E R O W A

  • 1 kg twarogu z wiaderka, u mnie Piątnica
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka miękkiego masła 200g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka, budyń i proszek do pieczenia, ucierać. Na koniec połączyć z twarogiem.

Wyłożyć na kruche ciasto, można na gorące.

Na masę twarogową położyć,  pokrojone w kostkę BRZOSKWINIE z puszki.

Na górę PIANA Z BIAŁEK pozostałych z kruchego ciasta ubita z 1/2 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.

Piec, u mnie indeks dolny na zmianę z termoobiegiem, ok 1h15  minut w temp. 160°C do ładnego zrumienienia.

Ja lukruję najczęściej, można posypać cukrem pudrem lub nie, jak kto woli.

Smacznego!!!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba