Sernik z brzoskwiniami
Dziś do kawusi proponuję SERNIK Z BRZOSKWINIAMI - delikatny, słodki, bajeczny!
Serniczek z pożółkłych już kartek jest w domu odkąd pamiętam, trochę go zmodyfikowałam, zapisujcie i pieczcie, nie zawiedziecie się na pewno❤
SERNIK Z BRZSKWINIAMI (przepis na prostokątną blachę 25x35cm)
C I A S T O K R U C H E
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 250g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka smalcu
- 0.5 olejku śmietankowego
Wyrobić kruche ciasto, schłodzić. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, resztę zamrozić. Piec ok 15 min w 180°C termoobieg.
M A S A S E R O W A
- 1 kg twarogu z wiaderka, u mnie Piątnica
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka miękkiego masła 200g
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka, budyń i proszek do pieczenia, ucierać. Na koniec połączyć z twarogiem.
Wyłożyć na kruche ciasto, można na gorące.
Na masę twarogową położyć, pokrojone w kostkę BRZOSKWINIE z puszki.
Na górę PIANA Z BIAŁEK pozostałych z kruchego ciasta ubita z 1/2 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Piec, u mnie indeks dolny na zmianę z termoobiegiem, ok 1h15 minut w temp. 160°C do ładnego zrumienienia.
Ja lukruję najczęściej, można posypać cukrem pudrem lub nie, jak kto woli.
Smacznego!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz