Sernik dyniowy


Już wiecie, albo nie, nie przepadam za dynią w czystej postaci, ale tu nie zmienia smaku, jest więc sezonowo i pysznie. Do tego skórka pomarańczowa dodaje mu mega aromatu. 

SERNIK DYNIOWY - jest przepyszny!! Zapisujcie i pieczcie.

U mnie tortownica 26cm.

Składniki:

SPÓD

  • 200g herbatników
  • 100g rozpuszczonego masła

Herbatniki zmiksować, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć nimi dno tortownicy, na papier do pieczenia. Mocno docisnąć.

MASA SEROWA

350g pure z dyni (dynie pokroić na kawałki, wybrać nasiona, ze skórą ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika 180°C na 50 minut. Po ostudzeniu zdjąć ze skóry,  zblendować)

1kg twarogu z wiaderka

  • 250g mascarpone
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do pure dodać twaróg i mascarpone, zmiksować. Połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką, budyniem, jajkami.

Masę serową wylać delikatnie na spód z ciasteczek i piec w 180°C góra-dół, bez termoobiegu ok. 1h 20 min (lub dłużej, jeśli jest potrzeba) do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku i trzymać w lodówce.

Polewa:

  • 60g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, nie gotować. Schłodzoną polać ciasto.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba