Sernik dyniowy
Już wiecie, albo nie, nie przepadam za dynią w czystej postaci, ale tu nie zmienia smaku, jest więc sezonowo i pysznie. Do tego skórka pomarańczowa dodaje mu mega aromatu.
SERNIK DYNIOWY - jest przepyszny!! Zapisujcie i pieczcie.
U mnie tortownica 26cm.
Składniki:
SPÓD
- 200g herbatników
- 100g rozpuszczonego masła
Herbatniki zmiksować, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć nimi dno tortownicy, na papier do pieczenia. Mocno docisnąć.
MASA SEROWA
350g pure z dyni (dynie pokroić na kawałki, wybrać nasiona, ze skórą ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika 180°C na 50 minut. Po ostudzeniu zdjąć ze skóry, zblendować)
1kg twarogu z wiaderka
- 250g mascarpone
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do pure dodać twaróg i mascarpone, zmiksować. Połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką, budyniem, jajkami.
Masę serową wylać delikatnie na spód z ciasteczek i piec w 180°C góra-dół, bez termoobiegu ok. 1h 20 min (lub dłużej, jeśli jest potrzeba) do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku i trzymać w lodówce.
Polewa:
- 60g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, nie gotować. Schłodzoną polać ciasto.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz