Chałka z kruszonką
Jak robiłam ją po raz pierwszy wiedziałam, że tych proporcji już nigdy nie zamienię na żadne inne. Jest, tak po prostu, doskonała!
Łapcie przepis i do dzieła:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 70g cukru
- 70g masła
- 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
- szczypta soli
Kruszonka
- 50g mąki
- 30g masła
- 25g cukru
Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku.
Jajko ubić z cukrem.
Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Podzielić na 3 lub 4 części i zapleść warkocz.
Odstawić na kolejne 30 minut.
Przygotować kruszonkę, wszystkie składniki zagnieść ręką do powstania grudek.
Chałeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne.
Z tych proporcji wychodzi jedna giga chałka. Można ciasto podzielić na dwie, mniejsze, zgrabne sztuki.
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz