Chałka z kruszonką


Jak robiłam ją po raz pierwszy wiedziałam, że tych proporcji już nigdy nie zamienię na żadne inne. Jest, tak po prostu, doskonała!

Łapcie przepis i do dzieła:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 70g masła
  • 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 50g mąki
  • 30g masła
  • 25g cukru

Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży.  Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Masło rozpuścić w pozostałym mleku.

Jajko ubić z cukrem.

Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.

Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Podzielić na 3 lub 4 części i zapleść warkocz.

Odstawić na kolejne 30 minut.

Przygotować kruszonkę, wszystkie składniki zagnieść ręką do powstania grudek.

Chałeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne.

Z tych proporcji wychodzi jedna giga chałka. Można ciasto podzielić na dwie, mniejsze, zgrabne sztuki.


S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba