Polędwiczki w sosie pieprzowym
Jak dla mnie, obiadek pyszny, delikatny, idealny... polecam, robi się bardzo szybko!
Potrzebujemy:
- polędwiczkę wieprzową
- szynkę szwarcwaldzką
- pieprz kolorowy
- sól, musztarda
A do sosu:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 300ml wody
- 2 łyżki kolorowego pieprzu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- sól do smaku
Pieprz, ziarnka, rozgniatam, jeśli nie macie moździerza polecam miseczkę i np. pałkę do ucierania ciasta.
Polędwiczkę solę, smaruję musztardą i obsypuję rozgniecionym pieprzem. Owijam szynką szwarcwaldzką. Jeśli macie mocno suchą i uwędzoną szynkę polecam sznurek, bo rozpadnie się jak moja. Jeśli jest wilgotna, będzie się trzymać.
Podsmażam na patelni, na oleju, do zrumienienia i przekładam do piekarnika 200°C bez termoobiegu na 20 minut (pieczemy pod przykryciem)
W tym czasie robię sos.
Masło rozgrzewam w garneczku, dodaję mąkę, przesmażam, aż lekko się zrumieni, wlewam wodę, dosypuję pieprz i zagotowuję. Jeśli jest za gęste należy dolać wody. Dodaję śmietanę, sól do smaku i gotowe.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz