Polędwiczki w sosie pieprzowym


Jak dla mnie, obiadek pyszny, delikatny, idealny... polecam, robi się bardzo szybko!

Potrzebujemy:

  • polędwiczkę wieprzową
  • szynkę szwarcwaldzką
  • pieprz kolorowy
  • sól, musztarda

A do sosu:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300ml wody
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól do smaku

Pieprz, ziarnka, rozgniatam, jeśli nie macie moździerza polecam miseczkę i np. pałkę do ucierania ciasta.

Polędwiczkę solę, smaruję musztardą i obsypuję rozgniecionym pieprzem. Owijam szynką szwarcwaldzką. Jeśli macie mocno suchą i uwędzoną szynkę polecam sznurek, bo rozpadnie się jak moja. Jeśli jest wilgotna, będzie się trzymać.

Podsmażam na patelni, na oleju, do zrumienienia i przekładam do piekarnika 200°C bez termoobiegu na 20 minut (pieczemy pod przykryciem)

W tym czasie robię sos.

Masło rozgrzewam w garneczku, dodaję mąkę, przesmażam, aż lekko się zrumieni, wlewam wodę, dosypuję pieprz i zagotowuję. Jeśli jest za gęste należy dolać wody. Dodaję śmietanę, sól do smaku i gotowe.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba