Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik jest przepyszny, to połączenie warstw, kruche ciasto, jabłka, krem śmietanowy... ekstra!

A co my tu mamy...

✔Kruche ciasto

✔Warstwa jabłkowa

✔Krem śmietankowy

✔Beza

Łapcie proporcje: (blacha 24x24cm)

SPÓD, KRUCHE CIASTO

  • 70g masła
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka pdp
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Zagnieść ciasto. Piec 15 minut w 180°C termoobieg.

JABŁKA

  • 1.5kg startych na grubych oczkach jabłek
  • 100g cukru
  • 2 galaretki cytrynowe

Jabłka z cukrem przesmażyć, do gotujących dodać (wsypać) galaretki. Dobrze rozmieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wystudzić.

KREM

  • 500ml kremówki 30%, u mnie Piątnica
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru.
  • Ubić i wyłożyć na jabłka
BEZA

  • 4 białka
  • 200g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy sok i mąkę.

Pieczemy 1h 30 min w 130°C góra-dół

Zimną bezę układamy na masie śmietanowej.

Ktoś się skusi? Pychotka!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba