Jabłecznik
Jabłecznik jest przepyszny, to połączenie warstw, kruche ciasto, jabłka, krem śmietanowy... ekstra!
A co my tu mamy...
✔Kruche ciasto
✔Warstwa jabłkowa
✔Krem śmietankowy
✔Beza
Łapcie proporcje: (blacha 24x24cm)
SPÓD, KRUCHE CIASTO
- 70g masła
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 200g mąki
- 1 łyżeczka pdp
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Zagnieść ciasto. Piec 15 minut w 180°C termoobieg.
JABŁKA
- 1.5kg startych na grubych oczkach jabłek
- 100g cukru
- 2 galaretki cytrynowe
Jabłka z cukrem przesmażyć, do gotujących dodać (wsypać) galaretki. Dobrze rozmieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wystudzić.
KREM
- 500ml kremówki 30%, u mnie Piątnica
- 125 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru.
- Ubić i wyłożyć na jabłka
- 4 białka
- 200g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy sok i mąkę.
Pieczemy 1h 30 min w 130°C góra-dół
Zimną bezę układamy na masie śmietanowej.
Ktoś się skusi? Pychotka!!
Komentarze
Prześlij komentarz