Faworki, chruściki


Faworki, chruściki - stary przepis najlepszy!!

Próbowałam już różnych wersji, jednak zostaję przy babcinej!

Łapcie proporcje:

  • 1kg mąki
  • 14 żółtek
  • 300g kwaśnej śmietany
  • 100g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 50ml spirytusu

Utrzeć masło z solą. Dodać żółtka. Powoli dokładać śmietanę i sypać mąkę. Dolać spirytus. Aby ciasto było kruche trzeba je długo wyrabiać.

Po wyjęciu z miksera, wyrabiam chwilę ręcznie, a później rozbijam pałką lub wałkiem na cienki placek. Ponownie składam i czynność taką powtarzam ok 10 razy.

Dzielę na mniejsze porcje i rozwałkowuję na bardzo cienko,  na 1 mm.  Kroję w paski, nakrawam po długości, wywijam i na rozgrzanym oleju, 175°C smażę z obu stron.

Wyjmuję na ręcznik papierowy i sypie cukrem pudrem. Tylko tyle, albo aż tyle. Ja  kocham!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba