Faworki, chruściki
Faworki, chruściki - stary przepis najlepszy!!
Próbowałam już różnych wersji, jednak zostaję przy babcinej!
Łapcie proporcje:
- 1kg mąki
- 14 żółtek
- 300g kwaśnej śmietany
- 100g masła
- pół łyżeczki soli
- 50ml spirytusu
Utrzeć masło z solą. Dodać żółtka. Powoli dokładać śmietanę i sypać mąkę. Dolać spirytus. Aby ciasto było kruche trzeba je długo wyrabiać.
Po wyjęciu z miksera, wyrabiam chwilę ręcznie, a później rozbijam pałką lub wałkiem na cienki placek. Ponownie składam i czynność taką powtarzam ok 10 razy.
Dzielę na mniejsze porcje i rozwałkowuję na bardzo cienko, na 1 mm. Kroję w paski, nakrawam po długości, wywijam i na rozgrzanym oleju, 175°C smażę z obu stron.
Wyjmuję na ręcznik papierowy i sypie cukrem pudrem. Tylko tyle, albo aż tyle. Ja kocham!
Komentarze
Prześlij komentarz