Filety z kurczaka nadziewane serkiem topionym i zieleniną


Zapraszam dziś na obiadek, może nie wystawny, ale szybki i pyszny.

Filety z kurczaka nadziewane serkiem topionym z dodatkami. Polecam dla mięsożerców, z dodatkiem frytek lub, jak u mnie, ziemniaków gotowanych i odsmażonych.

Co potrzebujemy:
  • filet z kurczaka, podwójny
  • serek topiony kremowy 2 sztuki- gouda, ementaler, bez dodatków - najlepiej sprawdził mi się twardy serek (niestety tu użyłam miękkiego i bardzo się rozpłynął)
  • koperek - 2 łyżki drobno pokrojonego
  • pietruszka, natka - 2 łyżki drobno pokrojonej
  • szczypiorek - 2 łyżki pokrojony
  • sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta - do panierowania

Serek topiony wkładam do miski, dodaję szczypiorek, koperek i pietruszkę. Mieszam.

Mięsko, filet z kurczaka, kroję na plastry i rozbijam bardzo cienko, najlepiej przez woreczek, aby nie podziurawić (jak na kotlety). Przyprawiam solą i pieprzem, kładę na każdy kawałek sporą ilość serka, zawijam, najpierw boki, później góra-dół  i panieruję: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta.
Smażę na sporej ilości oleju z obu stron, Ok. 10 minut całość.

Próbujcie i smakujcie, jest super!
Zamiast bułki tartej możecie użyć wiórków kokosowych, w tej wersji smakuje także wyśmienicie!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba