Filety z kurczaka nadziewane serkiem topionym i zieleniną
Zapraszam dziś na obiadek, może nie wystawny, ale szybki i pyszny.
Filety z kurczaka nadziewane serkiem topionym z dodatkami. Polecam dla mięsożerców, z dodatkiem frytek lub, jak u mnie, ziemniaków gotowanych i odsmażonych.
Co potrzebujemy:
- filet z kurczaka, podwójny
- serek topiony kremowy 2 sztuki- gouda, ementaler, bez dodatków - najlepiej sprawdził mi się twardy serek (niestety tu użyłam miękkiego i bardzo się rozpłynął)
- koperek - 2 łyżki drobno pokrojonego
- pietruszka, natka - 2 łyżki drobno pokrojonej
- szczypiorek - 2 łyżki pokrojony
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta - do panierowania
Serek topiony wkładam do miski, dodaję szczypiorek, koperek i pietruszkę. Mieszam.
Mięsko, filet z kurczaka, kroję na plastry i rozbijam bardzo cienko, najlepiej przez woreczek, aby nie podziurawić (jak na kotlety). Przyprawiam solą i pieprzem, kładę na każdy kawałek sporą ilość serka, zawijam, najpierw boki, później góra-dół i panieruję: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta.
Smażę na sporej ilości oleju z obu stron, Ok. 10 minut całość.
Próbujcie i smakujcie, jest super!
Zamiast bułki tartej możecie użyć wiórków kokosowych, w tej wersji smakuje także wyśmienicie!
Komentarze
Prześlij komentarz