Malinowa chmurka


MALINOWA CHMURKA połączenie kruchego ciasta, galaretki z malinami, delikatnej śmietany i bezy

Uwielbiam ją za to, że mogę mieć lato nawet zimą, słodycz bezy przełamuje smak kwaskowych malin, można używać mrożonych, stąd ciasto jest zdecydowanie całoroczne.

Idealne na deszczową aurę, od razu świat staje się piękniejszy!

Polecam przepis (blacha 23x33cm)

SPÓD - CIASTO KRUCHE

  • 3 żółtka
  • 30g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 opakowania cukru wanilinowego

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i schłodzić ok 1h w lodówce.

Wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia,  można paluchami po kawałku i ugniatać lub rozwałkować, małym wałkiem, szklanką, jak kto woli.

Piec ok 20 min lub krócej w 180°C termoobieg, do zazłocenia ciasta.

WARSTWA MALINOWA

  • 600g malin mrożonych lub świeżych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wody, szklanka 220ml

Wodę zagotować,  rozmieszać galaretki i wrzucić zamrożone maliny. Zostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć na kruche, zimne już ciasto. Schłodzić.

WARSTWA ŚMIETANOWA

  • 500ml kremówki,  u mnie Piątnica 30%
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko wrzucić do misy i miksować aż piana będzie gęsta.

Wyłożyć na ściągniętą już malinową galaretkę.

BEZA

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, miksować do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Wyłożyć na papier do pieczenia, wielkość jak dno blachy, obrysować , beza troszkę urośnie. Można posypać płatkami migdałów.

Piec ok 1h w 140°C termoobieg.

Wystudzoną bezę położyć na masę śmietanową.

Smacznego

Komentarze

  1. Uwielbiam to ciasto. Jest obłędne w smaku ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także, jest przepyszne! Cieszę się bardzo, że jest nas więcej!!

      Usuń

Prześlij komentarz

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba