Rafaello


Coś dla miłośników kokosu i słodkości! Polecam to ciasto - jest po prostu przepyszne! Nie było nikogo, kto próbował i się zawiódł.

Zapisujcie proporcje!!

BISZKOPT

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy powoli cukier, zmniejszamy obroty na bardzo niskie i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec łyżką mieszamy przesiane mąki.

Pieczemy w 160°C 45 minut, góra-dół.

Jeśli jest wysoki sprawami górę,  zostawiam ok 4cm wysokości.

Tortownica 24cm, szklanka 250ml

MASA KOKOSOWA

  • 500 ml kremówki 30% Piątnica
  • 2 Śnieżki na wodę, light
  • 2 białe czekolady MILKA
  • 200g wiórek kokosowych

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać Śnieżki, sam proszek, oraz letnie, rozpuszczone białe czekolady cały czas miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na biszkopt, ja wcześniej nawilżam go wodą z cytryną i cukrem, i schłodzić. Na wierzch można posypać jeszcze wiórkami i udekorować kulkami Rafaello.

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba