Rafaello
Coś dla miłośników kokosu i słodkości! Polecam to ciasto - jest po prostu przepyszne! Nie było nikogo, kto próbował i się zawiódł.
Zapisujcie proporcje!!
BISZKOPT
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, zmniejszamy obroty na bardzo niskie i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec łyżką mieszamy przesiane mąki.
Pieczemy w 160°C 45 minut, góra-dół.
Jeśli jest wysoki sprawami górę, zostawiam ok 4cm wysokości.
Tortownica 24cm, szklanka 250ml
MASA KOKOSOWA
- 500 ml kremówki 30% Piątnica
- 2 Śnieżki na wodę, light
- 2 białe czekolady MILKA
- 200g wiórek kokosowych
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać Śnieżki, sam proszek, oraz letnie, rozpuszczone białe czekolady cały czas miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt, ja wcześniej nawilżam go wodą z cytryną i cukrem, i schłodzić. Na wierzch można posypać jeszcze wiórkami i udekorować kulkami Rafaello.
Komentarze
Prześlij komentarz