Kostka alpejska
Kolejna, słodka propozycja... inna wersja, ale równie pyszna KOSTKI ALPEJSKIEJ.
Wyszło super, więc chętnie się podzielę!! Jest bardzo delikatna, polecam, próbujcie.
Przepis na tortownicę 20cm
BISZKOPT KAKAOWY
- 3 jajka M
- 80 g cukru
- 80 g mąki tortowej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół, bez termoobiegu.
Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.
KREM AJERKONIAKOWY
- 250 ml kremówki 30%
- 1 biała czekolada
- 150 g małych bezików
- 75 ml ajerkoniaku
- 1 łyżka żelatyny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie, mieszamy aż będzie płynna). Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 10 minut, aby napęcznienia. Podgrzewany aż się rozpuści. Można w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, wlewamy powolutku przestudzoną czekoladę i letnią, płynną żelatynę oraz ajerkoniak. Miksujemy do połączenia. Beziki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na proszek. Mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopt. Chłodzimy.
WARSTWA ŚMIETANOWA
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietanfix
Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wykładamy na krem.
Posypujemy startą na dużych oczkach białą czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na min. 2h.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz