Kostka alpejska

Kostka alpejska

Kolejna, słodka propozycja... inna wersja, ale równie pyszna KOSTKI ALPEJSKIEJ.

Wyszło super, więc chętnie się podzielę!! Jest bardzo delikatna, polecam, próbujcie.

Przepis na tortownicę 20cm

BISZKOPT KAKAOWY

  • 3 jajka M
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy żółtka (powoli, po jednym). Miksujemy tylko do połączenia.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Wykładamy całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min 175°C góra-dół,  bez termoobiegu.

Skrawamy górę i delikatnie nasączam wodą z cukrem i cytryną.

KREM AJERKONIAKOWY

  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 biała czekolada
  • 150 g małych bezików
  • 75 ml ajerkoniaku
  • 1 łyżka żelatyny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie, mieszamy aż będzie płynna). Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 10 minut, aby napęcznienia. Podgrzewany aż się rozpuści. Można w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, wlewamy powolutku przestudzoną czekoladę i letnią, płynną żelatynę oraz ajerkoniak. Miksujemy do połączenia. Beziki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na proszek. Mieszamy łyżką i wykładamy na biszkopt. Chłodzimy.

WARSTWA ŚMIETANOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanfix

Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wykładamy na krem.

Posypujemy startą na dużych oczkach białą czekoladą.

Wstawiamy do lodówki na min. 2h.

Smacznego!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba