Sernik kajmakowy
Święta, czy inne okazje bez sernika to nie jest to ;)
SERNIK KAJMAKOWY, kusił mnie od zawsze, więc i ja Was pokuszę!
Jest boski! Raj dla duszy, dla ciała niekoniecznie :)
SERNICZEK KAJMAKOWY u mnie na spodzie z ciastek owsianych.
Proporcje i sposób wykonania: (na malutką tortownicę 18cm)
SPÓD
- 140g ciastek owsianych
- 20g rozpuszczonego masła
Ciastka zblendować i dolać masło, jeśli będą się mocno kleić masełka ilość można zmniejszyć. Wylepić nim tortownicę i upiec 15minut w 180°C termoobieg.
W tym czasie przygotowujemy MASĘ SEROWĄ:
- 800g serka homogenizowanego waniliowego
- 300g kajmaku
- 2 jajka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 100g rozpuszczonego masła.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, Dodajemy kajmak i mieszamy do połączenia. Kolejno dokładamy masło, serki i mąkę. Mieszamy i delikatnie wykładamy na podpieczony, gorący spód.
Pieczemy ok. 1h 180°C góra-dół, bez termoobiegu.
Na górę reszta kajmaku, puszkę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy będzie bardziej płynny
i łatwiej go będzie rozprowadzić na serniczku. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz