Sernik kajmakowy


Święta, czy inne okazje bez sernika to nie jest to ;)

SERNIK KAJMAKOWY, kusił mnie od zawsze, więc i ja Was pokuszę!

Jest boski! Raj dla duszy, dla ciała niekoniecznie :)

SERNICZEK KAJMAKOWY u mnie na spodzie z ciastek owsianych. 

Proporcje i sposób wykonania: (na malutką tortownicę 18cm)

SPÓD

  • 140g ciastek owsianych
  • 20g rozpuszczonego masła

Ciastka zblendować i dolać masło, jeśli będą się mocno kleić masełka ilość można zmniejszyć. Wylepić nim tortownicę i upiec 15minut w 180°C termoobieg.

W tym czasie przygotowujemy MASĘ SEROWĄ:

  • 800g serka homogenizowanego waniliowego
  • 300g kajmaku
  • 2 jajka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 100g rozpuszczonego masła.

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, Dodajemy kajmak i mieszamy do połączenia. Kolejno dokładamy masło, serki i mąkę. Mieszamy i delikatnie wykładamy na podpieczony, gorący spód.

Pieczemy ok. 1h 180°C góra-dół, bez termoobiegu.

Na górę reszta kajmaku, puszkę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy będzie bardziej płynny

i łatwiej go będzie rozprowadzić na serniczku.  Schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!



Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba