Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym
Będzie treściwie i pysznie. Wszyscy w domu uwielbiamy takie obiadki!
PLACKI ZIEMNIACZANE, tu z gulaszem z mięsa wieprzowego.
Placki każdy chyba zna, ale gdyby co...
- ziemniaki trę na tarce, dodaję startą cebulkę, jajko i mąkę pszenną. Smażę na patelni, na oleju, na złoty kolor.
GULASZ z dodatkiem papryki
- 1,5 km mięsa wieprzowego, tu karkówka
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula duża
- smalec do smażenia
Cebulkę i paprykę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce smalcu.
Mięso kroję w kostkę, podsmażam na smalcu, aż się dobrze przyrumieni. Wszystko wkładam do garnka, zalewam wodą, przyprawiam (sól, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy) i duszę do miękkości, ok 1.5 h.
Podaję z plackami.
Można dać kleks śmietany kwaśnej i posypać tartym serem. Jest pysznieeee!!
Komentarze
Prześlij komentarz