Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym


Będzie treściwie i pysznie. Wszyscy w domu uwielbiamy takie obiadki!

PLACKI ZIEMNIACZANE, tu z gulaszem z mięsa wieprzowego.

Placki każdy chyba zna, ale gdyby co...

  • ziemniaki trę na tarce, dodaję startą cebulkę, jajko i mąkę pszenną. Smażę na patelni, na oleju, na złoty kolor.

GULASZ z dodatkiem papryki

  • 1,5 km mięsa wieprzowego, tu karkówka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula duża
  • smalec do smażenia 

Cebulkę i paprykę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce smalcu. 

Mięso kroję w kostkę, podsmażam na smalcu, aż się dobrze przyrumieni. Wszystko wkładam do garnka, zalewam wodą, przyprawiam (sól, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy) i duszę do miękkości, ok 1.5 h.

Podaję z plackami.

Można dać kleks śmietany kwaśnej i posypać tartym serem. Jest pysznieeee!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba