Oponki drożdżowe
Tłusty czwartek zobowiązuje. Jeśli szukacie przepisu na oponki drożdżowe spieszę pomocą!
Mam w domu jednego marudę, który nie zje pączka z nadzieniem. Jest więc to bardzo fajna alternatywa dla takiego łasucha.
Łapcie przepis i róbcie, albo zapiszcie i zostawcie na później. W końcu pączki, faworki, oponki czy gniazdka nikt nam nie zabroni zrobić częściej niż raz do roku😁
Oponki drożdżowe (ilość jak na foto +1)
- 230g mąki tortowej
- 13g drożdży świeżych
- 125ml letniego mleka
- 1 jajko
- 30g masła roztopionego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu lub wódki, aby nie chłonęły tłuszczu przy smażeniu
- cukier puder do posypania.
Zrobić zaczyn, drożdże, letnie mleko, cukier, 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. Jajko roztrzepać, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, spirytus i wyrabiać. Dodawać partiami rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie. Ja wyrabiam ok. 10 minut mikserem z hakiem do drożdżowego.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1h. Rozwałkować na grubość ok 1cm. Wykrawać kółka za pomocą szklanki, a środki za pomocą np. kieliszka.
Smażyć, na rozgrzanym do ok. 175°C oleju, z obu stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Zajadać w tym samym dniu najlepiej!
Wiadomo... ciasto drożdżowe następnego dnia już nie jest tak samo pyszne
Komentarze
Prześlij komentarz