Makowiec zawijany


MAKOWIEC zawijany, bez niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.

Mama robi go od zawsze po dzień dzisiejszy, przepis jest więc sprawdzony setki razy. Chwytajcie, polecam!!

Przepis na 5 sztuk

Masa makowa:

  • 1,5 kg maku
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła roztopionego
  • 6 jaj, białka na pianę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • 3 olejki migdałowe
  • 400g rodzynek, sparzone
  • 200g miodu naturalnego rozpuszczonego, może być letni.

Mak gotować na malutkim ogniu przez ok 0.5 h, dzień wcześniej (w wodzie z dodatkiem 1l mleka).

Na drugi dzień odcedzić, zmielić przez maszynkę 2 razy.

Żółtka z cukrem rozetrzeć na puch, białka ubić na pianę.

Dodać do maku jaja z cukrem, miód, masło, olejki i sparzone rodzynki.

Na koniec dodać bułkę tartą i ubite białka. Wymieszać.

Do makowców ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1kostka, 100g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • ok. 400ml mleka
  • 150g masła roztopionego, przestudzonego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Zrobić zaczyn (mleko 100ml letnie, 1 łyżka cukru i 3 łyżki mąki), poczekać 10 minut aż zacznie pracować.

Wszystkie składniki wyrobić razem.

Zostawić na 1h do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podzielić na 5 części, rozwałkować każdą na prostokąt, podsypywać trochę mąką, nakładać mąk i zawijać w roladę. U nas zawsze dużo maku, mało ciasta.

Piec ok. 50 minut w 170-180°C, indeks dolny bez termoobiegu.


Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba