Makowiec zawijany
MAKOWIEC zawijany, bez niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Mama robi go od zawsze po dzień dzisiejszy, przepis jest więc sprawdzony setki razy. Chwytajcie, polecam!!
Przepis na 5 sztuk
Masa makowa:
- 1,5 kg maku
- 2,5 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła roztopionego
- 6 jaj, białka na pianę
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- 3 olejki migdałowe
- 400g rodzynek, sparzone
- 200g miodu naturalnego rozpuszczonego, może być letni.
Mak gotować na malutkim ogniu przez ok 0.5 h, dzień wcześniej (w wodzie z dodatkiem 1l mleka).
Na drugi dzień odcedzić, zmielić przez maszynkę 2 razy.
Żółtka z cukrem rozetrzeć na puch, białka ubić na pianę.
Dodać do maku jaja z cukrem, miód, masło, olejki i sparzone rodzynki.
Na koniec dodać bułkę tartą i ubite białka. Wymieszać.
Do makowców ciasto drożdżowe
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 1kostka, 100g świeżych drożdży
- 150g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka + 2 żółtka
- ok. 400ml mleka
- 150g masła roztopionego, przestudzonego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Zrobić zaczyn (mleko 100ml letnie, 1 łyżka cukru i 3 łyżki mąki), poczekać 10 minut aż zacznie pracować.
Wszystkie składniki wyrobić razem.
Zostawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe podzielić na 5 części, rozwałkować każdą na prostokąt, podsypywać trochę mąką, nakładać mąk i zawijać w roladę. U nas zawsze dużo maku, mało ciasta.
Piec ok. 50 minut w 170-180°C, indeks dolny bez termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz