Pączuszki serowe
Kto jeszcze nie robił własnych pączków?
Gdybyście mieli ochotę zostawiam Wam przepis na moje mini pączki serowe.
Jak dla mnie są idealne, o niebo lepsze od tych z serka homogenizowanego, choć je także lubię, łatwe, szybkie, lekkie, puszyste i niestety uzależniające! Jestem pączkożercą, zdecydowanie :)
Zapisujcie, bo warto !!
Składniki:
- 500g twarogu z wiaderka, lub innego półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 żółtka (z białek pieczemy bezy)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- olej do smażenia, ok 1l
- kieliszek spirytusu do zimnego oleju
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Ser zemleć (jeśli kupicie w kostce).
- Ciasto zagnieść, wszystkie składniki na raz. Gotowe opuszyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm.
- Z ciasta wykrawać, np. większym kieliszkiem, kółeczka i wkładać na rozgrzany olej (u mnie średnica 4cm).. Pączuszki same się obracają, ale czasem wymagają pomocy.
- Wyjmować na ręcznik papierowy.
- Obsypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O !!!
Komentarze
Prześlij komentarz