Pączuszki serowe


Kto jeszcze nie robił własnych pączków? 

Gdybyście mieli ochotę zostawiam Wam przepis na moje mini pączki serowe.

Jak dla mnie są idealne, o niebo lepsze od tych z serka homogenizowanego, choć je także lubię, łatwe, szybkie, lekkie, puszyste i niestety uzależniające! Jestem pączkożercą, zdecydowanie :)

Zapisujcie, bo warto !!

Składniki:

  • 500g twarogu z wiaderka, lub innego półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 żółtka (z białek pieczemy bezy)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • olej do smażenia, ok 1l
  • kieliszek spirytusu do zimnego oleju
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Ser zemleć (jeśli kupicie w kostce).
  2. Ciasto zagnieść, wszystkie składniki na raz. Gotowe opuszyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm.
  3. Z ciasta wykrawać, np. większym kieliszkiem, kółeczka i wkładać na rozgrzany olej (u mnie średnica 4cm).. Pączuszki same się obracają, ale czasem wymagają pomocy.
  4. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  5. Obsypać cukrem pudrem.

S M A C Z N E G O !!!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba