Klopsiki w sosie koperkowym
KLOPSIKI GOTOWANE W SOSIE KOPERKOWYM
Obiadek jest może przez jednych nazywany nie fit, ale ja za taki właśnie go uznaję. Mięsko jest gotowane, nie nasiąknięte tłuszczem, sosik... hmmm... może i zawiera masło i mąkę, ale... bez przesady, ile go zjemy!
To jak? Ktoś wpada na kuleczki? Zapraszam!!
KLOPSIKI:
- 0.5 kg zmielonej szynki
- 1 stara bułka, namoczona
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Wszystko razem wyrobić. Formować małe kuleczki i obtoczyć w mące. Wkładać na gotującą się wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotować góra 10 minut, aż mięsko nie będzie surowe.
SOS KOPERKOWY:
- 0.5 kostki masła
- 2 kopiaste łyżki mąki
- ok. 1 l wody
- sól do smaku
- koperek, ilość wg uznania, ale min 1 pęczek, taki spory
- śmietana słodka - 2 łyżki
Zasmażyć mąkę na maśle, gdy zacznie się rumienić wlać wodę, dobrze roztrzepać, aby nie powstały grudki i zagotować. Jeśli będzie za gęste dolać wody. Dodać pokrojony koperek i doprowadzić do wrzenia. Dosyć obficie posolić. Ja daję na koniec słodką śmietanę, tu 2 łyżki kremówki, bo akurat taka została mi od ciast. Może być też 12 czy 18%.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz