Klopsiki w sosie koperkowym


KLOPSIKI GOTOWANE W SOSIE KOPERKOWYM

Obiadek jest może przez jednych nazywany nie fit, ale ja za taki właśnie go uznaję. Mięsko jest gotowane, nie nasiąknięte tłuszczem,  sosik... hmmm... może i zawiera masło i mąkę, ale... bez przesady, ile go zjemy!

To jak? Ktoś wpada na kuleczki? Zapraszam!!

KLOPSIKI:

  • 0.5 kg zmielonej szynki
  • 1 stara bułka, namoczona
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Wszystko razem wyrobić. Formować małe kuleczki i obtoczyć w mące. Wkładać na gotującą się wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Gotować góra 10 minut, aż mięsko nie będzie surowe.

SOS KOPERKOWY:

  • 0.5 kostki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • ok. 1 l wody
  • sól do smaku
  • koperek, ilość wg uznania, ale min 1 pęczek, taki spory
  • śmietana słodka - 2 łyżki

Zasmażyć mąkę na maśle, gdy zacznie się rumienić wlać wodę, dobrze roztrzepać, aby nie powstały grudki i zagotować. Jeśli będzie za gęste dolać wody. Dodać pokrojony koperek i doprowadzić do wrzenia. Dosyć obficie posolić. Ja daję na koniec słodką śmietanę, tu 2 łyżki kremówki, bo akurat taka została mi od ciast. Może być też 12 czy 18%.

Smacznego

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba