Jogurtowiec w pucharkach
JOGURTOWIEC.... o tak... mój ulubiony deser tego, tamtego i zapewne przyszłego lata!
Uwielbiam go za delikatnie słodki smak oraz niską, jak na słodkości, kaloryczność.
Wystarczy miska, kubek, łyżka i 3 składniki.
Kto już robił, a kto się skusi?
Łapcie przepis i do dzieła:
- 400g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka czerwona
Najpierw rozpuszczam galaretkę, w ok. 400 ml wody. Dobrze wymieszaną przelewam do pojemnika, aby było do wysokości ok. 1 cm (połowę zostawiam na górę, później ją rozgrzeje, jak będzie potrzebna). Zostawiam do całkowitego ściągnięcia. Galaretkę pokroić w kostkę i zebrać łyżką.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i poczekać, aby napęczniała, ok. 10 minut. Podgrzać i dobrze wymieszać, by była płynna. Wlać ciepłą powoli do jogurtu i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone galaretki i wszystko delikatnie połączyć.
Przełożyć do pojemniczka i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Na górę pozostała galaretka i dekoracje wg uznania.
Polecam, jest pysznie❤
Komentarze
Prześlij komentarz