Chałka drożdżowa

Chałka

Świeża bułka, chlebek czy chałka jest idealna na śniadanko. A gdy jeszcze ciepła i z własnego wypieku to już jest raj!

Dziś chałeczka w wersji bez kruszonki.

Tu zostawiam Wam proporcje:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 70g masła
  • 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
  • szczypta soli

Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Jajko ubić z cukrem. Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Podzielić 4 części i zapleść warkocz.

Sposób zaplatania warkocza możecie znaleźć na moim IG - link https://www.instagram.com/reel/CaKB14tjA0W/

Odstawić na kolejne 30 minut. Chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne, bez termoobiegu.

Z tych proporcji wychodzi jedna giga chałka. Można ciasto podzielić na dwie, mniejsze, zgrabne sztuki, tak zrobiłam ja

S M A C Z N E G O !!

Komentarze

instagram @FIT_GRUBBA

Copyright © Fit Grubba