Chałka drożdżowa
Świeża bułka, chlebek czy chałka jest idealna na śniadanko. A gdy jeszcze ciepła i z własnego wypieku to już jest raj!
Dziś chałeczka w wersji bez kruszonki.
Tu zostawiam Wam proporcje:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 70g cukru
- 70g masła
- 25g świeżych lub 7g suchych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży. Zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku. Jajko ubić z cukrem. Wszystko połączyć z mąką i wyrobić.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Podzielić 4 części i zapleść warkocz.
Sposób zaplatania warkocza możecie znaleźć na moim IG - link https://www.instagram.com/reel/CaKB14tjA0W/
Odstawić na kolejne 30 minut. Chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok 30 minut w 180°C. Ustawienie piekarnika dowolne, bez termoobiegu.
Z tych proporcji wychodzi jedna giga chałka. Można ciasto podzielić na dwie, mniejsze, zgrabne sztuki, tak zrobiłam ja
S M A C Z N E G O !!
Komentarze
Prześlij komentarz